Silvestr: Pražáci na hory, turisté do Prahy

Praha - V Praze stráví poslední den roku asi 135 tisíc turistů, včetně 20 tisíc tuzemských. Většina z nich bude slavit v restauracích a o půlnoci se pak přesunou na Staroměstské a Václavské náměstí. A oblíbenou destinací pro trávení posledního dne v roce jsou i české hory, silvestr tu chtějí prožít tisíce lidí. Návštěvníci obsadili naprostou většinu pokojů v hotelech i penzionech a neodradilo je ani tání z minulých dní.

Pražské hotely a penziony začínají být obsazené a na nápor turistů se připravují i pražské restaurace a bary. Mimo restaurace a náměstí se dá v metropoli rozloučit se starým rokem třeba i na dvaceti divadelních scénách, například Státní opera chystá představení s půlnočním přípitkem, občerstvením a novoročním tancem na jevišti. 

A zatímco víc než sto tisíc turistů míří do české metropole, odhadem každý desátý Pražan jede oslavit silvestra na hory, k moři nebo do jiných evropských metropolí, třeba do Paříže, Milána, nebo Londýna. Plný stav hlásí také většina lyžařských středisek v Krušných horách, na Šumavě, v Jizerských horách, v Jeseníkách i Beskydech. Plno na silvestra hlásí i krkonošské boudy, a to přestože je cena ubytování v průměru o padesát procent vyšší než obvykle. Třeba na Luční boudě stojí běžně noc ve vícelůžkovém pokoji 500 korun, o silvestru to je 650 korun. K tomu je ale nutno přikoupit povinnou silvestrovskou večeři s programem, která stojí 1 500 korun.

Silvestr slaví lidé na horách i v Praze (zdroj: ČT24)

Ceny ubytování v českých střediscích

  • Krkonoše 500 – 1500 Kč
  • Beskydy 400 – 1400 Kč
  • Jeseníky 340 – 1500 Kč
  • Krušné hory 250 – 1500 Kč
  • Šumava 450 – 1200 Kč
Vydáno pod