Mše v olomoucké katedrále otevřela tříkrálovou sbírku

Olomouc – Slavnostní mše v katedrále sv. Václava v Olomouci zahájila další ročník Tříkrálové sbírky. Jedna z největších charitativních akcí v Česku proběhne již po třinácté a organizátoři z řad Charity České republiky očekávají, že koledníci od 2. do 15. ledna vyberou přibližně stejnou částku jako v loňském roce. Tehdy se skupinkám tří králů podařilo vybrat více než 74 a půl milionu korun.

Slavnostní mši sloužil biskup Josef Hrdlička. Ten také koledníkům požehnal a posvětil křídu, kterou budou nad dveře domů i bytů psát písmena KMB a letopočet 2013. Do ulic měst a obcí v olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje Olomoucký a část Zlínského kraje, vyrazí po Novém roce více než čtyři tisíce tříčlenných skupin koledníků, většinou dětí v doprovodu dospělého.

Pražským koledníkům dá požehnání arcibiskup Dominik Duka v předvečer svátku Tří králů v sobotu 5. ledna. Výtěžek tradiční sbírky poputuje na pomoc nemocným, seniorům nebo matkám s dětmi, přičemž většina prostředků směřuje na pomoc v regionu, kde byly vybrány. Deset procent z vybraných peněz je určeno také pro humanitární pomoc do zahraničí.

„Těžko odhadovat výtěžek, ale tak, jak sleduji tu náladu ve společnosti a to, jak charita pracovala, kdy se nám podařila spousta věcí, tak si myslím, že můžeme očekávat podobný výsledek jako v loňském roce,“ uvedl koordinátor Tříkrálové sbírky v Olomouci Marek Navrátil.

Sbírka se konala poprvé v roce 2000

S myšlenkou uspořádat povánoční sbírku přišel v roce 2000 olomoucký arcibiskup Jan Graubner. S každým dalším ročníkem přitom podle organizátorů solidarita lidí roste. „Vlna solidarity, která není vyvolaná nějakou aktuální krizí nebo něčím podobným, a výsledek sbírky jsou úplně ohromující. Bez Tříkrálové sbírky by charita v mnoha projektech vůbec nemohla fungovat,“ dodal Navrátil.

Tradiční součástí sbírky je také Tříkrálový koncert, který se uskuteční v neděli 6. ledna 2013 od 18 hodin a v přímém přenosu jej uvede Česká televize na programu ČT1.

Reportáž Václava Kvasničky a Evy Knajblové (zdroj: ČT24)