Žalobce chce Kušnierzův případ z kauzy ROP Severozápad vrátit k novému projednání

Události ČT: Žalobce žádá u ROP Severozápad přísnější trest pro Koudu, u Kušnierze navrhuje spis vrátit k projednání (zdroj: ČT24)

Soud projednává odvolání v kauze ovlivňování projektů ROP Severozápad, jehož bývalý ředitel Petr Kušnierz byl zatím nepravomocně odsouzen k sedmi letům. Státní zástupce Tomáš Minx chce jeho případ vrátit k novému soudnímu projednání nebo k policejnímu vyšetřování. Důvodem je to, že Kušnierz změnil svůj postoj ke kauze a začal spolupracovat s policií, což vedlo k loňské rozsáhlé razii, při níž bylo obviněno 24 lidí.

Případ, který pražský vrchní soud začal v rámci odvolání projednávat, se týká ovlivňování projektů za 1,4 miliardy korun, přičemž zhruba 922 milionů korun dotační úřad proplatil. Rozsudek by měl padnout ve středu odpoledne.

Kauza ROP Severozápad má několik rovin. Nejprve byl bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz odsouzen k pěti rokům vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle soudu chtěl prostřednictvím tří kamarádů po uchazečích o dotace provize z přidělených peněz. V tomto případě ho soud pustil po odpykání poloviny trestu na podmínku. V loňském roce pak nepravomocně dostal za ovlivňování dotačních projektů souhrnný trest sedm let vězení.

Kušnierz však ještě těsně před koncem procesu změnil svoji výpověď a začal spolupracovat s policií. Uvedl, že existovaly zájmové projekty, které byly ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje. Sepsal také tabulku údajně ovlivněných projektů, kterých bylo 54. Napsal i dokumenty, kdo a jak se podle něj na ovlivňování podílel. To vedlo na konci loňského roku k rozsáhlé razii, po které bylo obviněno 24 lidí.

Státní zástupce poukázal na to, že se Kušnierz doznal a pomáhal činnost skupiny rozkrýt

Žalobce Minx nyní uvedl, že kauzy spolu souvisejí a Kušnierz zaujal jiný postoj. V minulosti vinu odmítal, nyní se přiznal. „Doznal se, učinil nespočet výpovědí, postupně rozkrýval činnost organizované skupiny,“ popsal Minx. Podle něj by soud při svém rozhodování měl tyto skutečnosti zvážit. Původně pro Kušnierze žalobci požadovali trest přísnější, v úterý však Minx uvedl, že to požadovat nebude a návrh upravil.

Advokátka Kušnierze chtěla, aby byl obžaloby zproštěn nebo kauza vrácena k novému projednání v Ústí nad Labem.

Kromě Kušnierze čelí obžalobě dalších pět lidí. Někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda, další bývalý ředitel úřadu Pavel Markvart a úřednice Irena Kotlanová dostali podmíněné tresty. Bývalý právník úřadu Jan Martinovský a další z ředitelů Petr Vráblík byli prvoinstančním soudem obžaloby zproštěni.

U nich většinou žalobce navrhl vrátit kauzu k soudnímu či policejnímu vyšetřování. Výjimkou byl Kouda, který by podle státního zástupce měl být v této kauze potrestán podle přísnějšího paragrafu, i když figuruje i v dalším případu. Proti Markvartovi žalobce odvolání nepodal. V případě Martinovského je rozhodnutí o zproštění obžaloby už pravomocné.

Kušnierz závěrečnou řeč nepronesl, po dopolední části soudu se z jednání omluvil. „Cítím se býti nevinen,“ řekl soudu naopak Kouda. Jeho advokát navrhoval zproštění obžaloby nebo vrácení kauzy k novému projednání. Vinu pak před soudem odmítl i Vráblík. Kotlanová, která získala status spolupracující obviněné, v úterý k soudu nepřišla.

Obžalovaní podle spisu ovlivňovali projekty měst a obcí i soukromých investorů. Kouda podle obžaloby předložil v dubnu 2011 Kotlanové seznam projektů, u kterých požadoval, aby dotaci získaly. Bývalí ředitelé úřadu dosazovali externí hodnotitele projektů přímo, nelosovali je. V hodnocení projektů měli experti klíčovou roli, na základě jejich bodování se o přidělení dotace rozhodovalo.