Nečesaný zůstává na svobodě. Nejvyšší soud rozsudek opět zrušil

Nejvyšší soud opět zrušil rozsudek nad Nečesaným (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud podle informací České televize opět zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným. Případ se tak vrací ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Soud rozhodl o dovolání už na konci března, své rozhodnutí ale zveřejnil až nyní po vypracování odůvodnění. Nečesanému byl zrušen trest 13 let za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Na rozhodnutí NS čekal na svobodě.

Nejvyšší soud se podle svého mluvčího Petra Tomíčka zatím k rozhodnutí vyjadřovat nebude, teprve před Velikonocemi ho odeslal ke krajskému soudu. „Stále nemáme potvrzeno, že by si rozhodnutí řádně převzali všichni účastníci řízení,“ dodal.

České televizi zrušení rozsudku potvrdil Nečesaného advokát Petr Dítě: „Nejvyšší soud vyhověl mým námitkám. Dospěl tedy k závěru, že provedené důkazy jsou v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními soudů. Důkazy nesvědčí o tom, že by pachatelem byl můj klient.“ 

Případ dostane nový soudce

Tak ostré výtky k práci soudce naši právníci ještě v životě v rozsudku neviděli, došlo ke změně senátu, což je zásadní rozhodnutí.
Luděk Nečesaný
otec Lukáše Nečesaného

Nejvyšší soud podle advokáta zároveň krajskému soudu nařídil změnit senát, který o případu bude znovu rozhodovat. „A to s ohledem na závažná pochybení soudu a nedodržení korektnosti dokazování státní zástupkyně a Krajského soudu v Hradci Králové,“ dodal Dítě. 

Podle otce Lukáše Nečesaného bude nyní záležet na dalším postupu soudu. „Všechny dosavadní důkazy samozřejmě platí, nicméně nový senát může některé věci projednat znova. Myslím si, že v rámci možností je to nejlepší výsledek. Věřím, že už se tentokrát bude opravdu hledat nějaká spravedlnost,“ uvedl.

Válková: Když Nejvyšší soud dal kauzu Nečesaný jinému senátu, má pochybnost o práci původního (zdroj: ČT24)

Předseda krajského senátu Jiří Vacek se případem zabýval třikrát, vždy rozhodl podobně. V lednu 2014 poslal Nečesaného na 16 let do vězení, odvolací Vrchní soud v Praze ale případ vrátil k novému projednání. Napodruhé Vacek znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud ale verdikt o tři roky zmírnil s odůvodněním, že pachatel je mladý a je možné, že se z potrestání poučí. Napotřetí krajský soud vynesl 13letý trest, který potvrdil i vrchní soud.

Lukáš Nečesaný opouští 21. prosince 2016 plzeňskou věznici
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Nečesaný byl za mřížemi přes dva roky

K útoku na kadeřnici došlo v únoru 2013. Nečasaný byl zadržen dva týdny po incidentu, za mřížemi strávil více než dva roky. V květnu 2015 ho ale osvobodilo první rozhodnutí Nejvyššího soudu. Projednávání případu se rozběhlo nanovo a v srpnu 2016 byl opět vrchním soudem pravomocně odsouzen.

Poté se případ dostal podruhé k Nejvyššímu soudu, který nyní verdikt znovu zrušil. Když byl Nečesaný po prvním dovolání opět uznán vinným a podal druhé dovolání, NS mu loni v prosinci přerušil výkon trestu. Už tehdy ale zdůrazňoval, že tím nijak nepředjímá konečné rozhodnutí. Nečesaný se po propuštění oženil a stal se otcem.  

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn. Život jí zachránili lékaři, po útoku trpěla výpadkem paměti.

Napadená proto původně Nečesaného nepoznala, při opakovaném soudu ho ale za útočníka označila. Vrchní i krajský soud rozhodl i na základě její výpovědi. Krajský soud tehdy odkázal i na závěry znalců, podle kterých žena neměla důvod vymýšlet si a má výbornou vizuální paměť. U vrchního soudu také vypovídal Nečesaného spoluvězeň, který uvedl, že se mu Nečesaný svěřil, že kadeřnici napadl.

Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl - prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel napadnout někdo jiný až po jeho odchodu. Podle verdiktu mladíka usvědčují například pachové stopy, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači. Motiv činu byl podle rozsudku majetkový, Nečesaný měl dluhy.  

  • 21. února 2013 — Před zavírací dobou byla napadena hořická kadeřnice. Díky pomoci příbuzných a zásahu lékařů brutální útok přežila. Útočník jí však ukradl deset tisíc korun.
  • 7. března 2013 — Policie z útoku obvinila Lukáše Nečesaného, tehdy osmnáctiletého středoškolského studenta. Soud ho poslal do vazby.
  • 4. listopadu 2013 – 9. ledna 2014 — Případem se zabýval královéhradecký krajský soud. I když kadeřnice Nečesaného při policejní rekognici nepoznala, dostal obžalovaný trest na 16 let.
  • 21. května 2014 — Poté, co mu Vrchní soud v Praze případ vrátil k novému projednání, zopakoval krajský soud původní rozsudek s šestnáctiletým trestem.
  • 23. července 2014 — Vrchní soud verdikt potvrdil, i když trest snížil na třináct let. Uvedl, že je pachatel mladý a je možné, že se poučí.
  • 20. května 2015 — Po stížnosti bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (po jejím podání stáhli obhájci dovolání) Nejvyšší soud dosavadní rozsudky zrušil pro nedostatek důkazů. Vrátil případ krajskému soudu, Nečesaný mohl odejít z vězení.
  • 2. září 2015 – 1. dubna 2016 — Krajský soud se případem znovu zabýval. Lukáše Nečesaného opět uznal vinným, uložil mu trest třináct let vězení a nařídil zaplatit kadeřnici úhradu škody 80 tisíc korun.
  • 25. července 2016 — Otec obžalovaného muže, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, podal trestní oznámení na policisty, kteří hořický útok vyšetřovali. Vyšetřovatelé podle něj zkoušeli nezákonně ovlivnit výpověď svědka.
  • 31. srpna 2016 — Vrchní soud v Praze znovu potvrdil trest Lukáši Nečesanému, musí se tedy vrátit do vězení.
  • 18. listopadu 2016 - Lukáš Nečesaný podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
  • 21. prosince 2016 - Nejvyšší soud přerušil Nečesanému výkon 13letého trestu, dokud o jeho druhém dovolání nerozhodne.
  • 29. března 2017 - Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným, kauzu vrátil Krajskému soudu v Hradci Králové.
Vydáno pod