Soudcům vadí čachry s platy. Zvažují ústavní stížnost

Praha – Zástupci českých soudců by se mohli kvůli svým platům znovu obrátit na Ústavní soud. Podle prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka totiž některým z nich nevyhovuje parlamentem schválený koeficient, podle nějž se má soudcovský plat od ledna vypočítávat. O podobě soudcovských platů rozhodoval včera Senát, schválil je jako 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Ústavní soud už v minulosti problematiku soudcovských platů projednával, jako ústavě odpovídající normu nastavil trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Senátem přijatý zákon tak nález ÚS zcela nenaplňuje, což je důvod, pro který soudci avizují možné podání nové stížnosti. Argumentují tím, že nastolená cesta není vyhovující, protože nepředstavuje systémové řešení.

„Poslanci a eventuálně i vládní činitelé, kteří se mnohdy upínají k Ústavnímu soudu s nadějí, že se jich zastane v jejich záležitostech, by snad mohli respektovat, pokud se Ústavní soud vysloví i k záležitostem někoho jiného,“ uvedl viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Postoje soudců mají podporu i některých politiků; kriticky se vyjádřil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten podporuje s odvoláním na verdikt ústavních soudců stanovení soudcovských platů na trojnásobek průměru. Nynější předloha se podle Blažka „zdá být v rozporu s nálezy Ústavního soudu“, je prý možné očekávat další žaloby soudců kvůli platům.

Platová základna pro soudce bude činit podle normy asi 62 900 korun. Bude asi o 5 600 korun vyšší než letos. Celkové rozpočtové náklady se předpokládají ve výši 556,7 milionu korun navíc. Předloha se netýká platů ústavních soudců, ty zůstanou - obdobně jako mzdy dalších státních představitelů včetně poslanců a senátorů - stejné.

Reportáž o soudcovských platech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod