Lessy se chce bránit proti svému propuštění, podá žalobu

Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy se bude bránit proti svému propuštění žalobou. Bylo totiž podle něj nezákonné. Napadnout chce dvě rozhodnutí ministra vnitra Jana Kubiceho, který Lessyho z funkce odvolal na základě obvinění Generální inspekce bezpečnostních sborů z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle Kubiceho advokáta Václava Lásky Lessy čin vůbec nespáchal. „Ministr vnitra neučinil ničeho, aby mohl učinit bezpochybný závěr, že žalobce se předmětného jednání dopustil. Naopak v řízení o rozkladu postupoval takovým způsobem, aby žalobce svoji nevinu nemohl prokázat,“ píše Láska v žalobě. V případě, že by soud Lessyho žalobu zamítl, bude mít ještě možnost obrátit se na Nejvyšší správní soud s kasační stížností.  

Právník také podotýká, že rozhodnutí Kubiceho o propuštění i zamítnutí Lessyho rozkladu jsou verdikty nezákonné a žádá soud o jejich zrušení. Zdůrazňuje, že ministr měl provést vlastní šetření před Lessyho propuštěním, ale neudělal tak. Podle advokáta si však dostatečné podklady neobstarala ani komise ministerstva vnitra později při řízení o rozkladu, kdy Láska navrhoval například výslechy svědků a komise jeho návrhy zamítla. 

Jan Kubice a Petr Lessy
Zdroj: ČT24/ISIFA

Lessy podle inspekce předal loni v září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je předala vybranému novináři. V deníku Právo pak uvedl, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka. Řekl také, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený Bedřich Koutný. Podle inspekce Lessy vědomě poskytl nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem své funkce.