Stížnost Okamury bude řešit předseda ÚS Rychetský

Brno - Stížností senátora Tomia Okamury se bude jako soudce zpravodaj zabývat předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. V minulosti přitom vyjádřil pochybnosti o vhodnosti právní úpravy přímé volby prezidenta. První kolo prezidentských voleb je ohlášeno na 11. a 12. ledna 2013.

Rychetský v příštích dnech zformuluje návrhy, o kterých pak bude rozhodovat plénum Ústavního soudu, tedy sbor všech soudců. „Připravíme varianty všech možných návrhů, na vyhovění všem těm návrhům, nebo některým, nebo žádným,“ uvedl Rychetský. 

Při rozdělování kauz jednotlivých soudců se postupuje podle abecedního „kolečka“. Soudce zpravodaj nemá samostatnou rozhodovací pravomoc, o všech úkonech hlasuje celé plénum. V plénu nyní zasedá 13 soudců, koncem ledna jejich počet poklesne na 12. Ke zrušení jakékoliv právní normy nebo její části je potřeba devět soudců. Soudci poprvé společně zasednou v pátek 4. ledna, poté znovu v pondělí a podle potřeby i v dalších dnech.   

Odklad voleb je v pravomoci Ústavního soudu. Stejně tak ale mohou volby normálně proběhnout, zatímco se budou ústavní soudci zabývat Okamurovou stížností.

Rychetský varoval už dřív, že na přezkum bude málo času

Změnu ústavy, která umožnila zavedení přímé volby prezidenta, schválili zákonodárci letos v únoru. Už tehdy Rychetský v Otázkách Václava Moravce právní úpravu kritizoval. „V této podobě bych pro ni v žádném případě nehlasoval,“ prohlásil tehdy Rychetský. Vadilo mu například to, že příslušný prováděcí zákon nebyl předložen spolu s touto novelou. Ten byl schválen až v létě. 

Pavel Rychetský
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Jiří Salik Sláma

Novela ústavy a prováděcí zákon tak vstoupily v platnost až 1. října. „To je velmi krátká doba jak na uplatnění petičního práva a nominaci kandidátů, tak na soudní přezkum,“ varoval tehdy Rychetský.

Okamura žádá soud o odklad voleb

Okamura požádal Ústavní soud o odklad prezidentských voleb, zrušení části ústavy i prováděcího zákona k přímé volbě. Konkrétně navrhuje zrušit ústavní podmínku 50 000 podpůrných podpisů pro nezávislé kandidáty a dva paragrafy v prováděcím zákoně, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace. Dalším kritizovaným bodem prováděcího zákona je dvoudenní lhůta pro podání opravného prostředku k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Okamura se dožaduje také toho, aby se mohl do voleb vrátit jako jeden z kandidátů.

Prezidentská standarta
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Okamuru z boje o Hrad vyřadilo ministerstvo vnitra po přezkumu padesáti tisíc podpisů nutných pro kandidaturu. Po odečtení neplatných hlasů Okamura na potřebnou hranici podpisů nedosáhl. Se stížností u NSS neuspěl, včera se obrátil na Ústavní soud.