Soudci i politici si platově polepší

Praha - Senát umožnil přijetí předlohy o růstu platů soudců a tím i státních zástupců. Rozhodl se, že se novelou nebude zabývat, dostane ji tak k podpisu prezident. Soudcovské platy budou od ledna činit podle normy 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Příjmy se ale o něco zvýší také zákonodárcům. Z jejich paušálních náhrad se nebude odvádět zdravotní a sociální pojištění. Zdaněny zůstanou.

Senátoři dnes přijali ve zkráceném jednání usnesení svého hospodářského výboru, který doporučil, aby se horní komora předlohou nezabývala. Pro bylo 57 senátorů, 11 jich bylo proti a pět se jich hlasování zdrželo. Jednání se uskutečnilo bez rozpravy. Nehlasovalo se už například ani o pozměňovacích návrzích ústavně-právního výboru, který navrhoval vyšší růst soudcovských platů - měly činit trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře - a vypuštění ustanovení o zrušení odvodů z paušálních náhrad zákonodárců.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS):

„Příběh s platy bude nekonečný. To není konec, to je jen vyřešení jisté krizové situace, která se vyřeší na chvíli. Soudci se s tím zřejmě nespokojí, podají další žalobu. Dokud se nevyřeší platy ústavních činitelů jako celek, tak se nikdy nedočkáme konce.“ 

Vláda předlohou reagovala na verdikt Ústavního soudu, jenž zrušil původní vzorec pro výpočet soudcovských platů. Činily 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, podle soudu byly příliš nízké. Pokud by nový vzorec neplatil od ledna, byly by platy soudců i státních zástupců od ledna v ohrožení.

Budou následovat další žaloby?

V duchu Kuberova varování se už vyjádřil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten podporuje s odvoláním na verdikt ústavních soudců stanovení soudcovských platů na trojnásobek průměru. Nynější předloha se podle Blažka „zdá být v rozporu s nálezy Ústavního soudu“, je prý možné očekávat další žaloby soudců kvůli platům.

Platová základna pro soudce bude činit podle normy asi 62 900 korun. Bude asi o 5 600 korun vyšší než letos. Celkové rozpočtové náklady se předpokládají ve výši 556,7 milionu korun navíc. Předloha se netýká platů ústavních soudců, ty zůstanou - obdobně jako mzdy dalších státních představitelů včetně poslanců a senátorů - stejné.

Schůze Senátu byla rekordně krátká

Senát přijal novelu o platech soudců ve zkráceném jednání. Kromě toho rozhodl i o způsobu výplaty některých sociálních dávek. Schůze horní komory tak byla i díky tomu rekordně krátká. Trvala i se všemi nutnými procedurami jen zhruba půl hodiny.

O zkrácené projednávání Senát požádala vláda. Horní komora tak způsobem projednávání navázala na sněmovnu, která normy posuzovala ve stavu legislativní nouze tak, aby mohly být přijaty do konce roku. Zkrácené jednání znamená, že horní komora musí příslušnou normu posoudit na schůzi, která se musí konat do deseti dnů poté, co bude Senátu doručena. Poslanci obě projednávané novely schválili v úterý 18. prosince, tedy právě před deseti dny. Do Senátu byly doručeny minulou středu. V běžném režimu mají senátoři na projednání zákonů 30 dní.

Nad nutností zkráceného jednání se pozastavil Vladimír Dryml (dříve ČSSD). „Nevšiml jsem si, že by došlo k nějaké mimořádné události, jako je obecné ohrožení nebo vstup armád,“ uvedl. Ministryně práce a sociálních věcí a někdejší senátorka Ludmila Müllerová (TOP 09) k tomu posléze podotkla, že bez přijetí normy o platech soudců by byla ohrožena ústavním pořádkem zaručená práva, konkrétně právo na spravedlivou odměnu za práci. Zkrácené projednávání podpořilo 64 ze 73 přítomných senátorů.

Spory o platy soudců se táhnou řadu let

Například už v roce 1999 zrušil Ústavní soud část zákona o odejmutí tehdejšího 14. platu za rok 1998, která se týkala soudců. Další žaloby soud řešil také v následujících letech; před dvěma lety pak zrušil čtyřprocentní snížení platů soudců, následující rok zrušil sníženou platovou základnu soudců pro rok 2011. Původní platovou základnu soudců pro léta 2012 až 2014 zrušili ústavní soudci letos v květnu. 

Vydáno pod