Tisíce lidí čekají na udělení statusu odbojáře

Praha - Oficiální status bojovníka proti komunismu v Česku zatím dostalo 241 lidí. Další tisíce ale na verdikt úřadu stále čekají. Ministerstvo obrany zamítlo už 463 žádostí. Zákon o třetím odboji platí už víc než rok, od 17. listopadu 2011.

Třeba Jaroslav Horyna se postavil komunistům, přesto podle zákona o třetím odboji nebyl odbojářem. Jeho odbojovou skupinu totiž řídila Státní bezpečnost. Podle ministerstva obrany nestačilo ani to, že kvůli tomu skončil ve vězení. „Nikdo nerozporuje to, že vystupoval proti komunismu, ale nikde v archivech se nedochovalo to, že by vystupoval aktivně, že by bojoval,“ podotkl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Etická komise rozhodnutí ministerstva změnila, Horyna se uznání odbojáře nakonec dočkal. Pro nemohoucího Jaroslava Horynu to hodně znamená. Medaili bojovníka proti komunismu má přímo nad svou postelí. „Nám nešlo o peníze, my si tady žijeme v klidu. Peníze jsme nepotřebovali, ale šlo o tu medaili, o to uznání,“ řekla jeho manželka Eliška Horynová.

Zákon o třetím odboji mluví velmi jasně - odbojář je pouze ten, kdo proti komunistům bojoval aktivně. Spousty postižených lidí tak na vyznamenání nemají nárok. Ministerstvo obrany zatím rozhodlo o 839 žádostech. Na vyřízení jich ale čekají stále ještě skoro tři tisíce lidí. Měsíčně rozhodnou úředníci ministerstva obrany v průměru o 50 až 100 žádostech, práci tak mají určitě ještě na několik let.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)