Modlitba tohoto večera připomněla Karla Čapka

Praha - Právě před 74 lety zemřel jeden z největších českých spisovatelů a publicistů 20. století Karel Čapek. Při dnešní pietní vzpomínce u jeho hrobu na Vyšehradském hřbitově, které se zúčastnily desítky lidí, zazněla Modlitba tohoto večera. Čapek ji otiskl v Lidových novinách 22. září 1938 a zachytil v ní úzkost z chmurné budoucnosti, která mladé republice hrozila z nacistického Německa. Modlitbu přečetl patnáctiletý Oliver Procházka, člen Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Zúčastnění řečníci vyzdvihovali význam Čapkovy osobnosti nejen u nás, ale i v zahraničí. Pražský arcibiskup Dominik Duka, který dnes nemohl přijít, ve svém listě poukázal na to, že Čapek byl tak velkým spisovatelem, že ho ze školních učebnic nevyškrtl ani komunistický režim, i když „diskrétně“ zamlčel taková jeho díla jako Hovory s T. G. Masarykem. List přečetl probošt Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Anton Otte.

Lidé přicházeli na Vyšehradský hřbitov už během dopoledne. Zastavovali se u hrobů významných českých umělců, herců, spisovatelů, básníků či hudebníků. Vzpomínka a četba z Čapkova díla se konala už tradičně po 11. hodině, když dozní zvonkohra z věže baziliky. 

Pietní akt, kterého se letos účastnilo kolem 150 lidí, každoročně pořádá Společnost bratří Čapků, která existuje od roku 1947. Pečuje o duchovní odkaz Karla Čapka a jeho bratra malíře Josefa. Mezi příchozími bylo vidět hodně mladých lidí. „Čapek by byl potěšen, mladé lidi měl velmi rád. Vzkázal by jim, že jsme sice malá země, ale máme hodně velkých osobností a je třeba, abychom tu svoji malou zemi v tom velkém světě dobře reprezentovali,“ řekla členka výboru společnosti Olga Rohalová. Kromě věnců a květin byly dnes na Čapkově hrobě, kde je rovněž pohřbena jeho manželka, herečka Olga Scheinpflugová, k vidění dopisy dětí, ve kterých Karlovi a Josefu Čapkovým děkují za jejich pohádky.