Štědrý den na Staroměstském náměstí - tradiční rozlévání polévky

Praha - Pražští politici v centru Prahy jako obvykle rozlévali rybí polévku. Na Staroměstském náměstí ji lidem nabízel primátor Bohuslav Svoboda, starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký se pak činil na Václavském náměstí a po poledni na Kampě. Celkem bylo připraveno přes dva tisíce porcí.

Přes tisíc litrů polévky připravovalo osm kuchařů čtyři dny, padlo na ni 300 kaprů a 300 kilogramů kořenové zeleniny. Polévku kuchaři připravili z vývaru z rybích jiker a hlav, čerstvé mrkve, celeru, petrželové nati a cibule. Zahuštěná je jíškou z másla, hladké mouky a mléka. Nechybí smetana, trocha koňaku a křupavé krutony.

Primátor Svoboda, oblečený v kuchařském, začal polévku nalévat krátce po jedenácté hodině. Na Štědrý den tak činil už potřetí. „Pro mě ta tradice znamená něco, co k Praze prostě patří. Ve středověku mělo rozdávání polévky v klášterech velmi charitativní charakter, dnes je to tak půl na půl,“ řekl ČT Svoboda. Podle něj zhruba polovina lidí se přijde na náměstí podívat a polévku ochutnat, druhá proto, že potřebuje najíst. Za dojemné označil, když někteří z potřebných mají velký hlad a jdou si pro polévku dvakrát - a ještě se za to omlouvají. S naléváním polévky primátorovi pomohli jeho kolegové z magistrátu.

O akci byl jako obvykle velký zájem. Už před Svobodovým příchodem se na náměstí tísnily davy lidí. Loni Pražané i cizinci čekali na polévku v dlouhé frontě a dokonce došlo na strkanici.