Nelitujte lidi s postižením. Mluvte s nimi

Praha - Představte si, že létání je přirozenou schopností člověka, takže my všichni, kteří to nedokážeme, jsme „postižení“. Jak bychom asi chtěli, aby s námi „zdraví“ lidé jednali? Kontaktu s handicapovanými se nemusíme bát - to vzkazují tvůrci jedné z největších sociálních kampaní v České republice, jejíž druhá vlna startuje 25. prosince. Akce s názvem Chodící lidé s nadsázkou upozorní na problematiku komunikace mezi lidmi se zdravotním postižením a bez něj.

Stejně jako loni je motivem kampaně protiklad létájících a chodících lidí. Hlavním tématem letoška je přehnaná lítost a strach z kontaktu. „Jedním z největších problémů, který lidé se zdravotním postižením pociťují, je vztah okolní společnosti,“ říká Petra Weissová z Nadace Sirius, která za kampaní stojí. V lednu 2012 proběhla první vlna kampaně zaměřená na neadekvátní pomoc, to jest na předcházení situacím, kdy se lidé bez zeptání snaží „bezhlavě“ pomoci a často tak nadělají více škody než užitku. „Kampaň veřejnost hodnotila velmi dobře - jako přínosnou, informativní, s vtipem a nadsázkou. V některých postojích se ukázal navíc příznivý posun,“ podotýká Weissová. 

Nyní se její tvůrci pustili do další osvěty. U lidí, kteří vidí někoho se zdravotním postižením, je totiž podle výsledků průzkumu převažujícím pocitem soucit a strach z kontaktu, což komplikuje další komunikaci. „Lidem se zdravotním postižením nejvíce pomůže, když s nimi budeme jednat jako se sobě rovnými. Jsou to lidé jako my, a tak se normálního kontaktu není třeba bát,“ dodává Weissová. „Z vlastní zkušenosti prakticky nevidomého člověka mohu potvrdit, že často je větší překážkou přístup ostatních lidí než fyzické bariéry,“ potvrzuje členka odborné rady projektu Kateřina Stejskalová.

Na druhou vlnu kampaně v médiích pak naváží v dalších měsících aktivity zaměřené na děti a mládež, které dál rozvinou myšlenku projektu - prožitkové workshopy na školách zaměřené na komunikaci s lidmi se zdravotním postižením a tvůrčí výzva pro žáky a studenty základních a středních škol. Akci pak uzavře interaktivní výstava. Podrobné informace k této problematice i řadu názorných videí najdou zájemci na webových stránkách www.chodicilide.cz.