Radost v pražské zoo: Kijivu porodila čtvrté mládě

Praha – Krásný dárek k Vánocům dostali pracovníci pražské zoo, gorila Kijivu totiž porodila svého čtvrtého potomka, otcem je samec Richard. Podle mluvčího zahrady Michala Šťastného jsou Kijivu i mládě v pořádku a zůstávají v gorilí skupině, porod prý byl mimořádně krátký a bez komplikací. Pražská zoo čeká s příchodem nového roku ještě jedno gorilí mládě, porodit by měla také nejstarší samice Kamba.

Zítra se však návštěvníci do pavilonu goril nedostanou, znovu se otevře až na Štědrý den, uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Pokud by ale návštěvníci byli neukáznění nebo ve skupině goril zavládla nervozita, bude paviilon okamžitě uzavřen - po celý den budou na situaci v pavilonu dohlížet zaměstnanci zoo.

První gorilí mládě se v pražské zoo narodilo v roce 2004, samička Moja se brzy stala miláčkem návštěvníků. Moja už ale vyrostla a loni v listopadu odcestovala do Španělska za vhodným partnerem k páření, teď už sama čeká mládě. Kijivu pak porodila ještě třikrát, sameček Tatu  se však letos v létě nešťastnou náhodou oběsil na laně. 

Kromě devatenáctileté Kijivu porodila loni v listopadu v pražské zoologické zahradě také další samice, Bikira. Samečka Tana však matka nepřijala a mládě bylo vzápětí převezeno do Stuttgartu do jakési gorilí „školky“. 

S velkým napětím je očekáván nadcházející porod čtyřicetileté Kamby, první mládě totiž při porodu zahynulo a o život málem přišla i Kamba. Zahrada se proto na případné komplikace připravila, v zázemí pavilonu už je připraven improvizovaný porodní sál a v pohotovosti je i tým veterinářů a lékařů. Samici už také ošetřovatelé zvykají na vyšetření ultrazvukem.

Kijivu má čtvrtého potomka (zdroj: ČT24)