Smetana opustil vězení, možná se ale brzy vrátí

Praha – Bývalému řidiči olomoucké MHD Romanu Smetanovi dnes skončil trest 100 dnů odnětí svobody za maření úředního rozhodnutí v kauze pomalovaných billboardů. Opustil tak věznici v Rapoticích na Třebíčsku, kde si stěžoval na hrubé zacházení dozorců. Kvůli vyhýbání se nástupu do vězení je ale takzvaný „tykadlový řidič“ znovu stíhán. Je proto možné, že se i po odpykání jednoho trestu do vězení opět vrátí. Sám ale zdůrazňuje, že dobrovolně se za mříže už nikdy nevrátí.

Roman Smetana prošel bránami vězení přesně v osm hodin. Čekal tady na něj kamarád Jiří Středa z Olomouce, který jej následně odvezl domů. Smetana ještě předtím stihl poskytnout rozhovor médiím.

Na Smetanu čekali kromě kamaráda jen novináři a filmaři

Na Smetanu čekaly také zhruba dvě desítky novinářů a štáb režiséra Filipa Remundy, který o něm natáčí dokument. Smetana odmítl mluvit o soukromí, o nadcházejících Vánocích, ale znovu popsal jednání dozorců při osobní prohlídce, kteří podle něj minulý čtvrtek při technické kontrole cel použili proti němu nepřiměřeně tvrdé donucovací prostředky. Zástupci věznice je naopak označili za adekvátní. „Z toho důvodu, že neuposlechl výzvy příslušníků, byly použity donucovací prostředky v mezích zákona,“ prohlásil zástupce velitele rapotické věznice Dušan Gáč.

Smetana tak kvůli sporu strávil posledních devět dní na oddělení kázeňských trestů, tzv. „díře“. „Přes den se tam zamykají postele. Musíte sedět nebo chodit. Čas tam ubíhá opravdu hodně hodně pomalu,“ popsal život na tomto oddělení Roman Smetana.

Roman Smetana

„Jediným důvodem mého věznění je přehnaně formální přístup soudů k právu a trestu a kult nedotknutelnosti soukromého vlastnictví.“

Reportáž Edity Horákové a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Trest odnětí svobody na 100 dní dostal Smetana za to, že odmítl odpracovat 100 hodin prospěšných prací, které mu uložil soud za pomalované billboardy politických stran před volbami v roce 2010. Spolu s tím mu byla uložena také finanční pokuta, kterou však ihned uhradil.

V posledních měsících kauzu provázela řada zvratů a vlna solidarity. Za Smetanu se postupně postavil exministr spravedlnosti Pospíšil a další politici, lidé na internetu, výtvarník Roman Týc nebo anarchisti, kteří pořádali happeningy u vězení. 

Původně měl Smetana do vězení nastoupit už v březnu

Do vězení měl nastoupit v březnu. Policii se ale přihlásil až na dubnové protivládní demonstraci odborů, kde byl zatčen. Ve vězení strávil jen 33 dní. V květnu totiž podal v jeho kauze tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil stížnost pro možné porušení zákona. Smetana tak byl alespoň dočasně volný.

V srpnu ale stížnost zamítl Nejvyšší soud, podle něhož nešlo o zásah do svobody projevu. Smetana se ale návratu do vězení znovu vyhýbal. Na zbytek trestu 67 dní nastoupil až v půlce října. 

Půjde Smetana do vězení znovu?

Odchod z vězení neznamená konec celé kauzy, protože olomoucký okresní soud se už v lednu bude případem zabývat znovu. Smetanovi hrozí další stíhání za to, že odmítl ve stanovené lhůtě nastoupit za mříže. On sám tvrdí, že nehledě na vývoj kauzy další trest nepřijme. „Rozhodně, sem už dobrovolně nenastoupím,“ prohlásil dnes.