Fiala: Prioritou je kvalita, nikoliv zápisné

Praha - Nejprve je potřeba soustředit se na kvalitu, až poté bude následovat debata o poplatkové agendě, řekl ministr školství Petr Fiala v Interview ČT24. Zavedení finanční spoluúčasti studentů není to nejpodstatnější, čeho chce v terciálním vzdělávání dosáhnout. Za cíl si klade především zpřísnění magisterského studia a profilaci jednotlivých vysokých škol. Právě ve stejném typu zaměření prý spočívá jedna z největších nevýhod českých univerzit.

Zavedení školného či zápisného na vysokých školách se od příštího akademického roku nestihne. Podle Fialy se to ani stihnout nedá. Zároveň ale dodává, že zápisné není to nejdůležitější. „Musíme provést jiné změny - změny akreditačního procesu, musíme dostat více prvků kvality a hodnocení kvality do systému terciálního vzdělávání. Potřebujeme provést profilaci vysokoškolských institucí,“ říká ministr.

Zavedení finanční spoluúčasti studentů se však podle něj dříve či později nevyhne žádná vláda, ať už bude složena z jakýchkoliv politických stran. Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) už ale nyní ministra Fialu varuje, že veškeré jeho snahy jsou stejně zbytečné, neboť sociální demokraté v příštím volebním období zápisné zruší ještě před začátkem akademického roku.

Magistr jen pro nejlepší

Ministr Fiala si neklade za cíl ani tak omezit počet lidí vstupujících do vysokoškolského studia, jako spíše omezit počet studentů, kteří po absolvování bakalářského programu pokračují do vyšších stupňů studia. Jejich počet je prý ve srovnání se zahraničím neobvyklý. „Jde o to, aby v České republice nepokračovalo tolik lidí do vyšších stupňů studia,“ uvedl Fiala v Interview ČT24.

Interview ČT24: Petr Fiala (zdroj: ČT24)