Jiří Zíka míří do čela Cermatu

Praha – Šéfem centra pro přípravu maturit Cermat bude Jiří Zíka, rozhodla o tom výběrová komise ministerstva školství. Zíka Cermat od června vedl jako pověřený ředitel. Do výběrového řízení na ředitele se přihlásili čtyři uchazeči. Ministerstvo chce ustanovit ještě oponentní a odbornou radu, která má s Cermatem úzce spolupracovat a kterou bude Cermat informovat o všech důležitých rozhodnutích.

Zíka vede Cermat od června, kdy vystřídal ve funkci Pavla Zeleného odvolaného kvůli problémům s maturitami. Předtím pracoval v Cermatu jako výkonný ředitel, v centru působí od roku 2008. Předtím pracoval v soukromém sektoru v pozicích předsedy představenstva a finančního ředitele.

Nového šéfa Cermatu čeká kromě přípravy třetího ročníku státních zkoušek pravděpodobně i restrukturalizace úřadu plánovaná od ledna. Výsledky auditu maturit, který si ministerstvo nechalo udělat, totiž ukázaly porušení zákona o účetnictví. Právě v rámci restrukturalizace by měl z Cermatu definitivně odejít i někdejší šéf Zelený, který zde zůstával coby řadový zaměstnanec.

„Podařilo se nám upravit maturitní zkoušku, vyjasnit její podobu a dát všem maturantům jistotu z čeho a jak budou maturovat. Nyní se musíme soustředit na úspěšný průběh maturit v tomto školním roce. Jmenování ředitele je důležitým krokem pro stabilizaci situace,“ uvedl ministr školství Petr Fiala.

Vydáno pod