Králová může soudit kauzu poslaneckých trafik. Stížnost kvůli její podjatosti neuspěla

Soudkyně Helena Králová není v kauze tzv. poslaneckých trafik podjatá. V pondělí o tom rozhodl na neveřejném jednání Městský soud v Praze, když zamítl stížnost státních zástupců. V případu čelí obžalobě expremiér Petr Nečas, jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. V jiné kauze týkající se Jany Nečasové ale soud Helenu Královou loni vyloučil právě kvůli pochybnostem o její nestrannosti.

Kauza trafik je jednou z větví zásahu na Úřadu vlády, který vedl v roce 2013 k pádu Nečasova kabinetu. Vládní koalice prosadila o rok dříve balíček daňových změn jen díky tomu, že tři rebelující poslanci Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř nakonec složili mandáty. Šnajdr a Fuksa vzápětí získali lukrativní pozice ve státních firmách. Podle obžaloby je premiér prostřednictvím Nečasové s Bočkem příslibem těchto postů podplatil.

Králová se původně po obdržení obžaloby sama snažila kauzy zbavit s odůvodněním, že její kolegyní je manželka původně obviněného exposlance Petra Tluchoře. Pražský městský soud však její žádost o to, aby se případem zabýval jiný obvodní soud, zamítl.

Státní zástupci z olomouckého vrchního zastupitelství pak namítali podjatost soudkyně, protože Králová Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) opakovaně zprostila viny v jiném případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství a pražský městský soud jí nakonec tento případ odebral s tím, že existují pochyby o její nestrannosti. V kauze trafik ale v pondělí městský soud rozhodl, že Králová podjatá není.

Helena Králová není podle soudu v kauze tzv. trafik podjatá (zdroj: ČT24)

Stíhání bývalých poslanců ODS soud zrušil

V této větvi vyšetřování hrozí bývalému premiérovi Petru Nečasovi a exnáměstku Bočkovi až šest let, Nečasové pak až osm let, protože je zároveň obžalovaná ještě v části případu, která se týká krácení daně u luxusních darů. Celá trojice ale vinu odmítá.

Stíhání v kauze trafik nejprve směřovalo i vůči trojici poslanců, těch se však zastal Nejvyšší soud s odkazem na poslaneckou indemnitu. Stát se jim pak za obvinění a vazbu musel omluvit.

Soudní líčení je ale zatím na začátku, soudkyně Králová začala tuto kauzu veřejně projednávat loni v prosinci, po přečtení obžaloby však hlavní líčení odročila. Advokáti obviněných totiž vznesli námitky proti státním zástupcům, kteří jsou podle nich podjatí a navíc jim ani nepřísluší věc dozorovat.

Nečasová figuruje i v kauze úniku informací z BIS či krácení daně

Ve třetí větvi, která se týká úniku informací z Bezpečnostní informační služby, už naopak padl nepravomocný rozsudek. Janu Nečasovou v lednu pražský městský soud potrestal společně s lobbistou Ivo Rittigem podmínkou. Státní zástupce i Nečasová se ale proti verdiktu odvolali.  

Jana Nečasová je navíc obžalována z krácení daní, které neodvedla z luxusních darů. Policie bývalou vysoce postavenou úřednici obvinila v březnu 2015. Cena dárků je vyčíslena na 9,68 milionu korun.

Policie předpokládala, že to byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve firmách nebo přístup k Nečasovi. Žalobci chtěli Nečasovou kvůli darům původně obvinit z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů.

  • 12. června – Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl zásah na řadě míst v Česku, včetně Úřadu vlády.
  • 13. června – Mezi zadrženými se objevilo i jméno ředitelky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, exšéfa Vojenského zpravodajství (VZ) a tehdejšího předsedy Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka a ředitele VZ Milana Kovandy. 
  • 14. června – Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár uvedl, že Nagyová čelí obvinění ze zneužití VZ ke sledování tří osob. Podle policie figurovala Nagyová spolu s premiérem Nečasem také v kauze údajné korupce tří rebelujících poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Později byla Nagyová obviněna ještě z údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). 
  • Média také informovala, že dalším obviněným v kauze údajného zneužití tajné služby byl zpravodajec Jan Pohůnek z VZ. 
  • 15. června – Ostravský soud poslal do vazby šest lidí, včetně Nagyové a Pohůnka. 
  • 16. června – Premiér Nečas oznámil, že následující den podá demisi. Nečas skončil i v čele ODS.
  • 17. června – Ministr obrany Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby ředitele VZ Kovandu a zpravodajce Pohůnka.
  • 19. července – Všichni hlavní obvinění byli propuštěni z vazby. Kromě Nagyové i Pohůnek a Páleník.
  • 21. září – Nečas se oženil s Janou Nagyovou (od té doby Nečasovou).