Poslanci i senátoři začnou třídit návrhy na státní vyznamenání. Lidé doporučují třeba Sáblíkovou

Sněmovna i Senát už mají návrhy na státní řády (zdroj: ČT24)

Zhruba čtyřicet návrhů na státní vyznamenání poslala veřejnost do parlamentu. Na seznamu figurují hrdinové odboje, vědci, lékaři, sportovci i umělci. Například rychlobruslařka Martina Sáblíková nebo filmař Jaroslav Matějka. Návrhy teď budou posuzovat podvýbory obou komor. V roce 2016 prezidentovi zákonodárci předložili jména šesti desítek osobností.

Vedle rychlobruslařky Martina Sáblíkové je na vyznamenání navržen třeba účastník československého zahraničního odboje generálmajor František Skokan. Dvanáct návrhů, kterými se bude sněmovní podvýbor pro přípravu návrhů pro státní vyznamenání zabývat, patří osobnostem, které jsou už po smrti.

V seznamu se ale objevují i kontroverzní jména. Takovými jsou třeba bratři Mašínovi. A některá jména se mezi návrhy každý rok opakují. „Já zrovna to budu zkoušet s panem Jaroslavem Faltou, který je slavný motokrosový jezdec, kterému byl z politických důvodů ukraden titul mistra světa,“ sdělil člen sněmovního podvýboru pro státní vyznamenání Stanislav Berkovec z hnutí ANO.

Další návrhy putují kromě sněmovny také do horní komory parlamentu. Tam se budou zabývat zhruba dvacítkou takových návrhů. Senátoři je začnou zkoumat tento týden ve středu na podvýboru.