Peake: Zárukou stability armády je generální štáb, ne ministr

Praha - Priority nové ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) jsou pro příští rok zákon o vojácích a platový řád. Řekla to po návštěvě Generálního štábu Armády ČR. Zárukou stability armády je podle ní osoba náčelníka generálního štábu a celé vedení, nikoliv osoba ministra.

Peake se tak ohradila proti kritice, která na ní v posledních dnech kvůli jejímu novému působení směřovala. „Bylo by smutné, kdyby se tato stabilita spatřovala pouze v osobě vedení ministra obrany, které se za posledních 22 let změnilo šestnáctkrát,“ podotkla Peake. „Vojáci by měli mít především důvěru ve své velení, a to velení zůstává na místě. Osoba ministra nebo ministryně pro vojáky ve výkonu není relevantní. Vojáci mají své úkoly, plní je dobře a budou je tak plnit i nadále,“ dodal náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Peake se také odpoledne sejde s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Budou spolu řešit, kdo se stane nástupcem Vlastimila Picka. Toho Peake odvolala z postu prvního náměstka krátce poté, co se ujala funkce. Konkrétní jméno dnes ale zřejmě nepadne. Dalším tématem plánované schůzky bude také to, kdo povede tým, který vyjednává se Švédskem o prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček Gripen.

Kromě Picka odvolala Peake také šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a poradce ministra obrany Františka Šulce. Její kroky kritizovala opozice. Nad Pickovým odvoláním se pozastavil i prezident Václav Klaus. Další personální změny ve vedení resortů prý Peake nyní nechystá.