V Lidicích se nahlásil den před masakrem. Je jedinou mužskou obětí, jejíž jméno zůstává neznámé

Pátrání po jméně oběti z Lidic (zdroj: ČT24)

Pětasedmdesát let od vyhlazení Lidic známe jména všech mužů, které tehdy nacisté popravili. Až na jednoho.  Z vesnice zřejmě nepocházel a přijel do ní až těsně před tragédií. Nacisté Lidice srovnali se zemí v červnu 1942 jako pomstu za atentát na Reinharda Heydricha. Muže popravili a ženy poslali do koncentračních táborů, stejně jako většinu dětí.

Němci stříleli lidické muže po několika skupinách na přímý rozkaz Adolfa Hitlera. Nacisté tak vykonali symbolickou pomstu za atentát. „Proto také poslali do Lidic popravčí četu z Halle an der Salle, z rodiště Heydricha – jako oko za oko, zub za zub,“ dodává badatelka a publicistka Jarmila Doležalová.

Před popravčí četu šli všichni muži starší patnácti let. Jeden ale nebyl z Lidic. „Informace jsou takové, že to byl neznámý zemědělský dělník, který se bohužel den před tragédií do obce nahlásil, což byla povinnost,“ vysvětluje historička Gabriela Havlůjová.

„Podle všeho neodešel ten den z Lidic živý. Otázkou je, jestli byl popraven, a nebo je to ten muž, kterých spáchal sebevraždu – nebo se o ni pokusil,“ doplňuje Doležalová, která chce po skoro pětasedmdesáti letech neznámého vypátrat.

O Lidice se zajímá už dlouho. Její matka totiž pochází z Ležáků, které nacisté vyhladili stejně jako Lidice. „Byla bych ráda, kdyby se ozval ten, v jehož rodině se třeba říkalo – ten náš syn, známý mohl zemřít v Lidicích,“ říká Doležalová.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Kromě zastřelených mužů zahynulo v koncentračních táborech šedesát žen a 88 dětí. Lidické ženy většinou skončily v Ravensbrücku. Začátkem června se v Lidicích uskuteční velké setkání těch, které přežily. „Budou to nejenom lidické ženy, ale přijedou ženy z celé Evropy, budou tady Ukrajinky, Rusky, Španělky a Italky,“ dodává Havlůjová. 

Válku přežilo 146 lidických žen a v německých rodinách se podařilo najít sedmnáct dětí , právě pro ně byly na přelomu čtyřicátých a padesátých let postaveny nové Lidice.