Smetana si stěžuje na dozorce. Sípal jsem bolestí, píše v dopise

Olomouc - Bývalý řidič MHD Roman Smetana, známý díky tykadlům na předvolebních plakátech, si stěžuje na zacházení ve věznici v Rapoticích na Třebíčsku. Zde si odpykává poslední dny trestu uděleného právě kvůli pomalování plakátů. V otevřeném dopise Smetana tvrdí, že byl kvůli odmítnutí osobní prohlídky napaden zasahujícími dozorci. Zástupci věznice to však odmítají a tvrdí, že zákrok byl adekvátní.

Podle Smetany se incident stal minulý čtvrtek při technické kontrole cel, kdy se měli vězni podrobit důkladné prohlídce. Zákrok byl prý značně bolestivý a se spoutanýma rukama měl být odveden na samovazbu. Dodal, že na základě tohoto zážitku v případě dalšího odsouzení odmítá znovu nastoupit v termínu do vězení, ale také se již nehodlá ani dobrovolně vydat policii.

Co píše Smetana?

„Odmítl jsem se podřídit tomuhle nesmyslu, především jsem pak odmítal se svléci a špulit holý zadek s odůvodněním, že mezi půlkami prostě nic nemám. Dlouho, leč marně, jsem byl přesvědčován, abych ustoupil a zadek ukázal. Pak na mě naběhlo pár ostrejch chlapíků, předvedli cosi jako akci zásahové jednotky, srazili mě na zem, zaklekli na záda, snažili se mi snad vykloubit rameno a řvali u toho jak tlupa paviánů. Já jsem vydával také všelijaké přidušené zvuky, zásah byl totiž značně bolestivý a vlivem použité síly jsem nemohl v jeho průběhu volně dýchat. Když jsem sípal bolestí, řvali na mě, abych přestal, že mi to rameno ještě pořádně kloubit nezačali.“

Věznice: Smetana fabuluje

Zástupci věznice odmítají, že by byl zákrok neadekvátní. Mluvčí věznice Jan Doležal, který je v dopise zmiňován jako velitel zásahu, uvedl, že podle jeho soukromého pohledu Smetana fabuluje. „Za sebe mohu říci, že šlo o generální prohlídku, která probíhá jednou do roka u všech odsouzených, kteří jsou povinni se jí podrobit. Všech 670 vězňů ji podstoupilo, je to běžná praxe a není to nic nestandardního. Pan Smetana se však zasekl, že to nebude podstupovat,“ sdělil svůj osobní názor Doležal.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Uvedl, že pracovníci káznice vězni situaci vysvětlovali i na základě předpisů. „Lidsky jsem se mu snažil vysvětlit, že to nemá s jeho případem nic společného. Nepomohlo to. Nakonec byly použity donucovací prostředky, přesto znovu odmítl. K žádnému ponižování však nedošlo, žádnou újmu neutrpěl. Byl u toho také lékař,“ uvedl Doležal. Dodal, že Smetana rovněž není na samovazbě, ale na oddělení výkonu kázeňských trestů.

Smetana se do vězení dostal proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu soudkyně společně s peněžitým trestem za pomalování plakátů politiků udělila. Ačkoliv brány věznice před Vánocemi opustí, je možné, že se do vězení opět vrátí. Olomoucký okresní soud má totiž na stole již dvě obžaloby kvůli jeho předchozímu vyhýbání se vězení. Projednání první z nich je nařízeno na leden. Druhou dostal stejný soudce, který uvedl, že zatím není rozhodnut, zda obě obžaloby spojí. Za tento trestný čin hrozí bývalému řidiči až tři roky vězení.

Vydáno pod