Kraje se dohodly s VZP na smlouvách pro nemocnice

Praha - Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) a nový ředitel největší české pojištovny VZP Zdeněk Kabátek podepsali memorandum o zajištění akutní lůžkové péče v příštích letech. Nemocnicím k 31. prosinci končí stávající smlouvy a nové nebyly ještě uzavřeny.

„Memorandum se týká zajištění akutní lůžkové péče ve všech krajích ČR včetně Prahy, a to na roky 2013–2017. Počínaje zítřkem do 31. ledna příštího roku podepíší všechny krajské nemocnice v ČR nové smlouvy s VZP na poskytování akutní lůžkové péče,“ informoval po jednání Hašek. Až na drobné výjimky, pro které se počítá s přechodným obdobím 18 měsíců, budou kontrakty pětileté. 

V memorandu je zakotven i závazek spolupráce na budoucí restrukturalizaci péče v jednotlivých regionech. „Byl učiněn další krok na cestě k zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče pro občany ČR,“ prohlásil šéf VZP Kabátek. Konkrétní počty rušených lůžek memorandum neřeší. „Nám šlo o to, aby v krajských nemocnicích zůstaly zachovány odbornosti,“ dodal Hašek s tím, že struktura poskytované zdravotní péče se v čase mění - třeba i v závislosti na pokroku medicíny. Memorandum rovněž garantuje, že peníze, které se v kraji ušetří zrušením nadbytečných lůžek, zůstanou kraji zachovány.

V lednu pak proběhne další schůzka všech hejtmanů, které se má zúčastnit i Kabátek.

Pojišťovny už dříve oznámily záměr zrušit šest tisíc lůžek akutní péče. Podle Asociace českých a moravských nemocnic jsou ohroženy hlavně menší nemocnice, petice proti jejich rušení podepsalo přes 100 000 lidí. Původně chtěly pojišťovny ze 156 nemocnic akutní péče zrušit osm, dalších 12 mělo dostat smlouvy jen na překlenovací období půl roku až rok, než se dohodne menší rozsah péče. V 84 nemocnicích mělo být zrušeno nejméně jedno oddělení.

Podle pojišťoven už teď všechny nemocnice vědí, s jakou smlouvou mohou počítat. Fakultní nemocnice a všechny LDN dostanou smlouvy na pět let, dneškem je problém smluv vyřešen i u krajských nemocnic. Na rušení nadbytečných akutních lůžek se pojišťovny dohodly v memorandu s ministerstvem zdravotnictví.