Zemřel bývalý šéf rozhlasu Václav Kasík

Praha - Bývalý šéf Českého rozhlasu Václav Kasík zemřel. Podle Radiožurnálu měl mozkovou příhodu. Pětašedesátiletý Kasík stál v čele rozhlasu deset let. Vedl i první celoplošnou komerční stanici Rádio Alfa. Krátce působil také jako ředitel České filharmonie.

„Václav Kasík včera večer dostal mrtvici, ráno jsem dostal zprávu od rodiny, že zemřel,“ uvedl předseda Folklorního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica. Ještě v pondělí se Kasík zúčastnil posledního rozloučení s herečkou Antonií Hegerlíkovou.

Do Československého rozhlasu nastoupil Kasík začátkem 80. let jako externí hudební redaktor. Po revoluci začal podnikat. V letech 1993 až 1999 působil jako ředitel první celoplošné komerční rozhlasové stanice Rádio Alfa. Do čela Českého rouzhlasu nastoupil v roce 1999. V červenci 2009 ho ale kvůli údajným pochybením odvolala na mimořádném zasedání Rada ČRo. Ve své důvodové zprávě tehdy uvedla například předražení rekonstrukce budovy rozhlasu v pražské Vinohradské ulici. Kasík se s radou přel i kvůli fungování stanice Rádio Wave.

Václav Kasík
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Na jaře 2010 nastoupil jako šéf Odboru public relations na pražském magistrátu. Od května se pak stal ředitelem České filharmoniie, kam ho jmenoval tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch. Od nástupu do funkce ho ale provázely spory se souborem. Hráči tvrdili, že není kompetentní vést filharmonii, protože nemá potřebné vzdělání, kontakty a neovládá cizí jazyky. Vadil jim i způsob jeho jmenování. Kasík nakonec v srpnu téhož roku sám rezignoval.

V oblasti hudby se ale Kasík řadu let pohyboval. Jako klávesista byl členem skupiny Country beat Jiřího Brabce a později se stal i vedoucím orchestru, který doprovázel například zpěvačky Evu Pilarovou či Hanu Zagorovou. „Byl fajn. Byl to výborný organizátor a naše spolupráce byla dobrá. Vždy se pozná, jestli si jdou lidi na nervy, nebo ne, když jsou venku. My jsme udělali spoustu zahraničních zájezdů a vždycky na něj bylo spolehnutí,“ vzpomínala Pilarová.