Ústavní soud znovu otevřel rehabilitaci Jaroslava Hutky

Brno – Žádost o rehabilitaci písničkáře Jaroslava Hutky musí znovu projednat Městský soud v Praze. Ústavní soud totiž vyhověl Hutkově stížnosti a nařídil nové projednání sporu. Písničkář se domáhá rehabilitace v souvislosti se zadržením v roce 1977, kdy v cele strávil 48 hodin.

Městský soud v Praze sice už dříve uznal, že Hutku státní orgány nezákonně zbavily osobní svobody, žádost o soudní rehabilitaci ale zamítl. Trestný čin výtržnictví, který byl formálním důvodem zadržení, totiž není výslovně uveden v rehabilitačním zákoně.

Podle ÚS postupovaly obecné soudy příliš formálně. Upnuly se totiž na dobovou kvalifikaci v protokolech SNB, nutné je ale podle ústavních soudců přihlížet ke kontextu doby a k tomu, že právě Hutka byl pronásledovaný signatář Charty 77. Šlo tedy podle ÚS spíše o čin pobuřování, kterým režim běžně trestal odpůrce a na tento trestný čin už se zákon o rehabilitaci stahuje. Podle právního názoru ÚS by měl při novém projednání městský soud Hutku tedy rehabilitovat.

Soudce zpravodaj Vojen Güttler:

„K jeho (Hutkovu) zadržení došlo 17. 10. 1977. Tento rok byl rokem vzniku Charty 77 a obdobím tuhé normalizace a řady preventivních opatření proti odpůrcům režimu.“

„Má smysl se o tyhle věci pokoušet, protože, byť to vypadá jako drobnost, tak i malá drobnost hraje svou roli,“ zareagoval Jaroslav Hutka na závěry ÚS. Na své plné rehabilitaci trvá. Současná justice mu prý odepřela soudní ochranu. Své krátkodobé zadržení v říjnu 1977 považuje za šikanu, která souvisela s dlouhodobým sledováním ze strany komunistické Státní bezpečnosti. Nátlak režimu vyvrcholil vystěhováním Hutky v rámci akce Asanace.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)