Poslanci zvýšili soudcům platy, nešetřili ani na sobě

Praha - Poslanci ve zrychleném řízení schválili normu o platech soudců, na něž se vážou i mzdy státních zástupců. Díky poslancům se tedy soudcům a žalobcům zvýší platy. Do předlohy přidali poslanci i zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění z náhrad zákonodárců. Zdaněny ale zůstanou. Sněmovna také přijala novelu, díky níž lidé od ledna nebudou nutně potřebovat sKartu, aby mohli pobírat podporu v nezaměstnanosti a dávky pěstounské péče.

Od ledna tedy bude možné počítat výši platové základny, ze které se určují platy soudců a žalobců, nově je koeficient pro výpočet platů stanoven na 2,75násobek průměrné měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře, dosud byl koeficient stanoven na 2,5. Platy zástupců se od soudcovských odvíjejí, jsou na 90 procentech. Předloha se netýká platů ústavních soudců - nepolepší si stejně jako například ministři a zákonodárci. Pro tyto skupiny zůstávají platy zmraženy do konce roku 2014.

Platová základna pro soudce by činila příští rok podle nového návrhu asi 62 900 korun. Byla by asi o 5 600 korun vyšší než letos. Celkové rozpočtové náklady se předpokládají ve výši 556,7 milionu korun navíc.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Vláda předlohou o platech soudců reaguje na to, že původní normu minulý týden neschválila sněmovna kvůli tomu, že se mělo také zrušit zdanění paušálních náhrad zákonodárců. Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. Nyní platnou úpravu, podle níž se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud. Nový koeficient se ale nelíbí soudcům, chtěli by trojnásobek průměrného platu. „Je možné, že bude celá věc opětovně předložena Ústavnímu soudu,“ podotkl viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Karolína Peake /LIDEM/, ministryně obrany, předsedkyně strany: „Ano, budeme se tomu možná věnovat znovu, pokud soudci naznají, že oni nepatří do skupiny veřejných činitelů, kteří by měli být solidární s celou společností při škrtech.“

John: Zrušení odvodů zvedá příjmy poslancům

Zrušení odvodů z paušálních náhrad navrhl Jan Čechlovský (ODS). Předseda VV Radek John upozornil, že kdo bude hlasovat pro, zvýší zákonodárcům příjmy. VV v tiskové zprávě uvedly, že to bude „řádově o 5 tisíc korun měsíčně“. Paušální náhrady ale pobírají zákonodárci různé. Náhrada na dopravu se totiž počítá podle vzdálenosti jejich trvalého pobytu od sídla parlamentní komory nebo od obce, v níž má kancelář. Pro Čechlovského návrh hlasovalo 69 z 94 přítomných poslanců, 21 jich bylo proti. Poslanci ČSSD a KSČM se při rozhodování o normě odhlásili z hlasovacího systému.

Poslanci zvýšili soudcům platy, nešetřili ani na sobě (zdroj: ČT24)

Dávky dostanou lidé pěkně „postaru“

Ministerstvo práce a sociálních věcí a původní zákony nepředpokládaly, že by nezaměstnaní a příjemci dávek pěstounské péče ještě sociální karty neměli. Do norem o zaměstnanosti a o sociálně-právní ochraně dětí se proto dostanou přechodná ustanovení, že do vydání sKarty budou dávky vypláceny ještě převodem na účet nebo v hotovosti. Sněmovna z vládní předlohy vypustila na návrh exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) roční omezení pro tuto možnost.

Kontroverzní projekt karty sociálních systémů opět kritizovala opozice. Podle Romana Sklenáka (ČSSD) by bylo nejlepší přijmout návrh Senátu a zrušit je. Právní stanovisko ČSSD uvádí, že smlouva s Českou spořitelnou na sKarty nemá oporu v zákonech a je neplatná. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) podotkla, že je známo, že ČSSD karty nepodporuje a podporovat nebude. Připomněla, že ministerstvo připraví už v lednu rozsáhlejší změny zákonů. Hodlá prý vypořádat i připomínky ochránců soukromí.

Ludmila Müllerová /TOP 09/, ministryně práce a sociálních věcí: „Budou upraveny výplaty dávek podpory v nezaměstnanosti a pěstounské péče, to znamená pouze těchto dvou druhů. Předpokládáme, že časem by všechny dávky měly být vypláceny prostřednictvím sKarty.“

Dolní komorou prošla i senátní verze novely rozpočtových pravidel, podle níž budou muset mít veřejné instituce účet u České národní banky. Tam jim stát bude posílat státní příspěvky a dotace. Poslanci dnes podpořili požadavek Senátu, který na rozdíl od vládní předlohy doporučil omezit platební funkce centrální banky vůči obcím, krajům nebo vysokým školám. Novelu ještě musí podepsat prezident.

Do vedení sněmovny míří Pospíšil a Hamáček

Novými místopředsedy sněmovny by se měli stát exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. Oba mají nominace svých poslaneckých klubů. Volba, na níž je dohoda mezi ODS, TOP 09/STAN a ČSSD, by se mohla uskutečnit už ve středu.

Změny by měly nastat i v čele některých výborů

Předsedou bezpečnostního výboru patrně bude Zdeněk Bezecný (TOP 09/STAN). Výbor je bez šéfa od té doby, co sněmovna už dříve odvolala Radka Johna (VV), který se rozhodl skloubit práci poslance s činností novináře.

Další změny mají nastat v ústavně-právním výboru, už dnes změnil šéfa výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Současného předsedu ústavně-právního výboru Marka Bendu dnes zvolili poslanci ODS novým šéfem svého klubu po Zbyňku Stanjurovi, který se stal ministrem dopravy. Funkci v čele výboru by měl převzít Stanislav Polčák (TOP 09/STAN). Polčák nyní stojí v čele výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. V něm by ho mohl údajně nahradit stranický kolega Václav Horáček.

Další přijaté normy:

  • Návrh zákona, který má pomoci obětem trestných činů a posílit ochranu poškozených

  • Českým pacientům by mohly být už příští rok nově transplantovány orgány také od cizinců, kteří v Česku zemřeli

  • Vládní novela zákona o integrované prevenci znečištění - zavádí evropskou směrnici a mění pravidla pro povolování velkých průmyslových provozů, které znečišťují životní prostředí

Vydáno pod