Kubice už chystá novelu zákona o prezidentské volbě

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice chystá na březnové zasedání vlády novelu zákona týkající se přímé volby prezidenta, do kompletně nové verze legislativní normy o prezidentské volbě chce mimo jiné zapracovat i závěry Nejvyššího správního soudu, stejně tak i případné rozhodnutí soudu Ústavního. Kubice to prohlásil v rozhovoru pro Události ČT, který vám přinášíme i na našem webu.

Jak bude postupovat váš úřad nyní, když pan Dlouhý řekl, že stížnost k Ústavnímu soudu zatím nepodá, pan Okamura ano. Počkáte, co řeknou ústavní soudci, nebo budete normálně pokračovat v přípravě voleb?

„My na ně nemůžeme čekat, musíme postupovat podle harmonogramu prováděcího zákona. Ještě dnes večer se tedy dotisknou volební lístky a zítra se začne s jejich distribucí.“

Jak se stát připravuje na variantu, že bude termín volby odložen?

„Já nemohu předvídat, co hrozí, ani osud stížností k Ústavnímu soudu některých kandidátů, ani závěry, které z toho vyplynou… V každém případě chystáme na konec března pro vládu návrh kompletně nového volebního zákona a v případě nějakých změn, to znamená, že Ústavní soud (ÚS) rozhodne o nějaké stížnosti, zapracujeme do něj jak závěry Nejvyššího správního soudu (NSS), tak judikáty ÚS.“

Dnes se objevily zprávy, že jste dostal vyčiněno od pana premiéra Nečase za situaci kolem prezidentských voleb. Co vám konkrétně vyčítal?

"Nevyčítal nic. Hovořili jsme o tom s panem premiérem 28. listopadu na poslední listopadové schůzi vlády, kde jsem měl přímo bod – informace o průběhu přípravy voleb prezidenta republiky. Tam byla poměrně živá diskuse jak ze strany ministrů, tak i pana premiéra.

Proč jste následně zakázal veřejná vystupování panu Henychovi, tedy člověku, který má na vnitru volby dlouhodobě na starosti?

„To není tak, že bych panu doktoru Henychovi zakázal veřejné vystupování, ale tam vznikl problém, že judikát Ústavního soudu hovoří jasně o té věci, že ministerstvo vnitra udělalo při výpočtu chybu. Asi nemělo cenu dál vysvětlovat, jak to ministerstvo myslelo, nebo ne.“