Václav Láska může být vyškrtnut z advokátní komory

Praha - Bývalý právník pražského dopravního podniku (DPP) Václav Láska může být vyškrtnut z advokátní komory. Trest mu hrozí za to, že veřejně mluvil o organizované skupině, která z DPP nezákonně vyvedla stovky milionů korun. Advokátní komora teď totiž řeší sedm stížností, podle kterých se Láska svými výroky zpronevěřil etice a povinnostem advokáta. O stížnostech by měla rozhodnout začátkem nového roku.

„Výsledkem mé právní analýzy byl jednoznačný závěr, že v dopravním podniku v letech 2007–2011 působila organizovaná zločinecká struktura. Závěrem mé analýzy bylo podezření, že v této struktuře měly svou roli i osoby, které v současné době sedí v dozorčí radě,“ konstatoval v srpnu Láska. Ročně se podle něj z firmy vyvedlo kolem miliardy korun: „To byla nenažranost. Byly zde zakázky, které byly třeba naprosto nesmyslné, řádově v desítkách milionů korun.“

Láska měl kvůli svým výrokům spory zejména s exředitelem dopravního podniku Martinem Dvořákem. Právě Dvořák je také autorem jedné ze sedmi stížností, které dorazily na advokátní komoru. Lásku viní z porušení povinností advokáta, kterého se měl dopustit svými výroky a zveřejněním interních informací z dopravního podniku.

Martin Dvořák: „Opravdu věnuji hodně svého času tomu, abych dokázal, že pan Láska je reálný zločinec.“

Další stížnost poslal na Lásku sám dopravní podnik nebo advokáti a firmy, které kritizoval. Komora teď zvažuje, zda ho pošle před svůj kárný senát. Ten by mu mohl dát i nejpřísnější trest. „Vyškrtnutí ze seznamu advokátů, což znamená zákaz výkonu profese advokáta,“ řekla ČT mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Láska ale ve svém jednání problém nevidí: „Neshledávám v něm vůbec nic, co by bylo v rozporu ať už se zákonem o advokacii nebo s advokátní etikou.“

Lásku si dopravní podnik najal v polovině tohoto roku poté, co se objevily informace o údajně předraženém tisku jízdenek, kdy měly desítky milionů korun končit na Panenských ostrovech. Láska měl rozkrýt některé podezřelé machinace. Jízdenkami se už přes rok zabývá protikorupční policie, zatím ale nedospěla k žádnému konkrétnímu výsledku.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)