Nezaměstnaní a pěstouni dostanou dávky „postaru“

Praha - Na vyplácení dávek nezaměstnaným a pěstounům nebudou potřeba sKarty. Vláda totiž na svém mimořádném ranním jednání přijala novelu, která umožní vyplácení takových dávek původním způsobem. Potvrdily to vicepremiérka a ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dnes vyhlásila na příští týden stav legislativní nouze, ten má trvat do příštího pátku.

Sněmovna by měla normu schválit v režimu legislativní nouze příští týden. A to tak, aby poté, co ji potvrdí Senát a podepíše prezident, mohla platit od počátku ledna příštího roku. Vláda dnešní novelou mění zákon o zaměstnanosti. V případě, že nezaměstnaný sKartu nemá, dostane od ledna výplatu podpory dosavadním způsobem. Novelizován je také zákon o sociálně-právní ochraně dětí, kde bylo doplněno odpovídající ustanovení řešící stejným způsobem výplatu dávek pěstounské péče.

Vyplácení dávek pomocí sKaret nejvíce trápí postižené a důchodce, kteří se kvůli zdravotnímu omezení nemohou dostat k bankomatu. Premiér Petr Nečas (ODS) ale takové obyvatele ubezpečil, že budou moci přijmout státní podporu i dosud možným převodem na účet nebo zasláním složenky. Potvrdil také, že nikomu, kdo si sKartu dosud nepřevzal, nebyla ani nebude výplata dávek pozastavena.

ČSSD: Smlouva o sKartě je od počátku neplatná

Sociální demokraté označili smlouvu s Českou spořitelnou o sKartě za od počátku neplatnou. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc řekl, že zástupci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) při jejím podpisu prý překročili svoje pravomoci. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že v souvislosti s sKartami byl pravděpodobně spáchán trestný čin.

Podle Tejce žádný zákon ani jiný právní předpis nedovoloval, aby vydávání a provozování karty mohlo MPSV svěřit soukromému subjektu. Nedovoloval prý ani to, aby mohly být údaje z jednotného informačního systému ministerstva svěřeny osobám v soukromém sektoru. Jediný, kdo takové informace může spravovat, je podle něj Česká správa sociálního zabezpečení.

Vláda by podle Tejce neměla hledat cesty, jak v projektu pokračovat, ale měla by se snažit vyvázat z možných následků uzavřené smlouvy a ukončit projekt tak, aby pro ČR neznamenal jakékoliv náklady, včetně možných arbitráží.

ČSSD: PIN kódy k sKartám posílá soukromá firma

V právní analýze o smlouvě na sKarty ČSSD uvedla, že PIN kód k sociálním kartám nerozesílají příjemcům dávek úřady práce či Česká spořitelna, ale další soukromá firma. Ta má prý přístup k potřebným adresám lidí bez jejich souhlasu. Podle sociálních demokratů PIN posílá společnost IT Solutions CZ. Na ni měl být podle dřívějších informací napojen exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení. Drábek spojení s firmou opakovaně odmítl. Podle mluvčí České spořitelny Heleny Matuszné tisk PIN kódů zajišťuje jiná společnost, a to dceřiná firma banky sIT Solutions.

O zpracovávání osobních údajů klientů svědčí podle ČSSD to, že PIN kódy lidé dostávají ještě předtím, než je úřad práce vůbec vyzval k převzetí sKarty. Společnost je navíc rozesílá obyčejně, ne doporučeně, uvádí analýza. Podle mluvčí spořitelny rozesílá PIN Česká pošta. „Je to běžná praxe jako v případě ostatních platebních karet. sIT Solutions je dceřinou společností České spořitelny, která zajišťuje tisk PIN,“ sdělila Matuszná. Banka prý na rozdílné firmy místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka upozorňovala už v říjnu. Tehdy uvedla, že se „v žádném případě nejedná a nikdy nejednalo o firmu Jaromíra Drábka nebo Vladimíra Šišky“ a že cílem politikových výroků bylo poškodit dobré jméno spořitelny.

Vláda už několik týdnů mírní původní plány na povinné používání sociální karty pro výplaty dávek, příspěvků a podpor. Lidé si s sKartou měli původně povinně vybírat dávky z bankomatu, převádět je na svůj účet či s ní měli platit. Zasílání peněz poštou mělo být za poplatek. Nečas trvá na tom, aby bylo používání karty dobrovolné. Potřeba je k tomu také změna smlouvy s Českou spořitelnou, která systém na základě smlouvy s ministerstvem práce provozuje.

Opozicí silně kritizované karty používá přes 160 tisíc lidí, stát jim přes ně poslal přes miliardu korun.