Elektronizace státní správy drhne, nové občanky už dlouho čekají na zákon

Elektronizace státní správy probíhá, ale pomalu. Nepřímo se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), kteří vystoupili na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě. Zatímco však Andrej Babiš poukazoval na celkově nízké tempo, složitost a vysoké náklady, Bohuslav Sobotka se zmínil například o elektronických občanských průkazech, které již dlouho čekají na potřebný zákon.

Bohuslav Sobotka v úvodním projevu na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě poukázal na několik projektů, které probíhají nebo již skončily a měly by zjednodušit komunikaci státu s občany. Vyzdvihl rozšíření vnitřní elektronizace úřadů. „V posledních letech se podařilo nasadit a využívat IT v běžné vnitřní činnosti úřadů,“ poukázal.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se ale domnívá, že e-Government, tedy proces elektronizace veřejné správy, postupuje velmi pomalu. „Potřebná legislativa je pomalu schvalována, strategické dokumenty a projekty váznou v nekonečném projednávání,“ řekl vicepremiér. Nelíbí se mu ani to, že je v Česku 6686 informačních systémů, jejichž provoz ročně stojí přes 24 miliard korun. „Nechápu, proč investujeme do tolika různých systémů a ještě k tomu každý úřad samostatně, nechápu, proč neumíme lépe využívat data,“ podotkl. 

Elektronické občanky čekají na zákony, Sobotka si nerozumí s Babišem ani opozicí

Na problém s pomalým schvalováním legislativy ale poukázal i premiér Sobotka. Ten považuje za zásadní pro další rozvoj schválení zákonů o elektronických občanských průkazech a elektronické identitě. Jenomže občanské průkazy s elektronickým čipem již dlouho čekají na schválení potřebného zákona, který zatím leží v parlamentu. „Je potřeba dotáhnout to do konce, využít čas do konce volebního období,“ zdůraznil premiér. Ministerstvo vnitra, jež bude mít jejich zavedení na starost, již je připraveno. Připadá tedy v úvahu, že by stát začal nové průkazy vydávat již příští rok. 

Opoziční poslanec Zbyněk Stanjura však poznamenal, že úřady nejsou připraveny elektronické občanské průkazy používat. „Premiér si chce udělat jenom čárku, že on prosadil, že se začnou vydávat občanky s čipem. Ale pokud k tomu nebudou funkce, je to úplně zbytečné,“ uvedl.

Kromě příspěvků je součástí konference také vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb či klání o nejlepší webovou prezentaci knihovny Biblioweb.

Vydáno pod