Drzost zlodějů před Vánoci roste, neodradí je ani ostraha a kamery

Praha - Zloději jsou v období adventu stále drzejší. Před krádežemi v prodejnách je neodradí ani kamery a ostraha. Ve srovnání se zbytkem roku se před Vánoci krade o sto procent víc. Na jeden řetězec vychází až dva a půl tisíce chycených hříšníků. Z tuzemských prodejen ročně zmizí zboží skoro za 10 miliard korun, což je nejvíc v Evropské unii. Nejčastěji se krade alkohol, jídlo, parfémy a elektronika.

Zloději se před Vánoci nezastaví před ničím. Zboží kradou i po celých paletách. „Vždy někdo stojí za pokladní linií a oni si telefonicky hlásí, kdo tam je a co zhruba děláme,“ řekl ČT člen ostrahy obchodu. Zloději se poté snaží obchod rychle opustit, aby je policie nechytla. „Jsou agresivní, snaží se odstrčit ostrahu nebo ji fyzicky napadnout,“ dodal bezpečnostní manažer obchodního řetězce AHOLD Jaromír Průša.

Některé prodejny proto úzce spolupracují s policií. Především před Vánoci jsou policisté ve vybraných provozovnách téměř denně. Zloději často spoléhají na to, že případnému trestu uniknou. Hodnota ukradeného zboží totiž nepřesáhne hranici 5 tisíc korun. Pokud ale konkrétní člověk krade opakovaně, může už jít o trestný čin i s roční sazbou.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)