Někteří vězni od května zůstanou doma. Bachaře nahradí náramky

Praha - Někteří vězni mohou od května zůstat doma. Budou je hlídat elektronické náramky. Ministerstvo spravedlnosti totiž dokončilo jejich pětiměsíční testování. Domácí vězení místo toho klasického ušetří stovky milionů korun ročně. Využití domácího vězení pro lidi odsouzené za méně závažné zločiny by také mělo pomoci snížit přeplněnost věznic. „Pokud se nestane nic závažného, bude možné v květnu 2013 uzavřít smlouvu a elektronický monitoring spustit,“ uvedl Radomír Daňhel, náměstek ministra spravedlnosti.

Častější využití domácího vězení pro lidi odsouzené za méně závažné zločiny by mělo pomoci snížit přeplněnost věznic. Stát chce nasazováním náramků také ušetřit. Zatímco hlídání jednoho vězně stojí v káznici denně zhruba tisíc korun, elektronický dozor vychází na 120 korun. 

Domácí vězně nyní kontroluje Probační a mediační služba, která si pronajala na zkoušku 25 monitorovacích zařízení. Náramky si vystřídalo 43 odsouzených lidí a 4 figuranti z řad probační mediační služby. Testování bylo zaměřené na ověření funkcí a nákladů na provoz. „Radiofrekvenční technologie prokázala spolehlivost. Zdůraznil bych, že model, který jsme experimentovali, je nejvíce používaný model v Evropě,“ uvedl ředitel probační a mediační služby Pavel Štern.   

Výsledky testovacího provozu elektronických náramků (zdroj: ČT24)

Větší využívání alternativních trestů - domácího vězení nebo podmínečného propouštění - u méně závažných zločinů má zajistit novela, kterou v listopadu schválili poslanci. Týká se hlavně trestů za drobné krádeže nebo zanedbání povinné výživy. 

Elektronický hlídač může s odsouzeným do sprchy i do sauny, když ale střežená osoba zamíří z domu ve špatnou dobu nebo se pokusí s náramkem nebo vysílačem něco provést, systém všechno prozradí. Náramky na nohou odsouzených mají přinést především úsporu a úlevu přeplněným věznicím.

Výběrové řízení na elektronické hlídání ministerstvo vypsalo za minulé vlády, kdy v jeho čele stála Daniela Kovářová. Po volbách úřad dvoumiliardový tendr zrušil. Nová veřejná zakázka by měla být v objemu 275 milionů korun včetně DPH. „Vyhlásíme ji v průběhu února a vyhodnocení proběhne v průběhu května 2013,“ uvedl Radomír Daňhel, náměstek ministra spravedlnosti. „Pokud se nestane nic závažného, bude možné v květnu 2013 uzavřít smlouvu a elektronický monitoring spustit,“ dodal.