... duben, ještě tam budem. Tak tohle letos neplatí, na apríla jako v červnu

V Česku i v první dubnový den padaly teplotní rekordy, v tomto týdnu již počtvrté. Nová maxima ohlásila v sobotu víc než polovina stanic měřících aspoň třicet let. Nejvyšší hodnotu ukázal teploměr v Plzni-Mikulce, kde naměřili 23,7 stupně Celsia. „Současné teploty odpovídají průměrným maximům první poloviny června,“ oznámil na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

„Teplotní rekordy padly přibližně na 55 procentech stanic měřících alespoň 30 let,“ napsali meteorologové. Současnému období by podle nich z hlediska dlouhodobého normálu odpovídaly maximální teploty mezi deseti až čtrnácti stupni Celsia, v sobotu to ale bylo 19 až 23 stupňů. V tomto týdnu teploty překonávaly dosavadní maxima také v úterý, ve středu a v pátek.

Pro stanici Plzeň-Mikulka není dostatečně dlouhá řada měření pro srovnání, protože nefunguje potřebných 30 let. Z dlouhodobě měřících stanic bylo nejtepleji ve Staňkově na Domažlicku, kde 23,2 stupně Celsia o rovné dva stupně převýšilo dosavadní rekord z roku 1990.

Od pondělí přijde ochlazení

Stejnou teplotu jako ve Staňkově ukázal teploměr ve Slezské Ostravě, o desetinu stupně méně bylo v Poděbradech a Plzni-Bolevci. Dalších pět stanic naměřilo rovných 23 stupňů Celsia. Jsou to Neumětely na Berounsku, Vaňov v Ústí nad Labem, Dyjákovice na Znojemsku, Ostrava-Poruba a Karviná.

Na Moravě a ve Slezsku mají teploty podle předpovědi vystoupat vysoko nad 20 stupňů Celsia také v neděli, jinde v Česku meteorologové očekávají maxima od 17 do 21 stupňů. Od pondělí se pak má ochladit.