Stáhnout velvyslance ze Švýcarska bylo správné, myslí si Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si stojí za stažením velvyslance ve Švýcarsku Karla Borůvky kvůli jeho ženě. Podle šéfa české diplomacie patří Borůvková k diplomatickému sboru a nemůže útočit na novináře a úředníky. Borůvka s postupem nadřízených nesouhlasí - dříve uvedl, že jeho žena je soukromou osobou.

Velvyslanec ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Borůvka se musí z Bernu do České republiky vrátit do konce dubna, ačkoli jeho standardní čtyřleté působení velvyslanců vyprší až v létě příštího roku. Lidovým novinám (LN) řekl, že je odvolán do Prahy bez jakéhokoli zdůvodnění a přeřazen na ministerstvo zahraničí, když mu Zaorálek předtím několikrát vyčetl, že nedokáže zkrotit komunikaci své manželky na sociálních sítích.

Lidé se prý na něj obraceli, aby situaci řešil. „Během posledního roku jsem se s velvyslancem Borůvkou několikrát setkal a snažil se mu vysvětlit, že situace je vážná a že je třeba, aby hlavně on sám začal jednat. Nestalo se ale nic a vše pokračovalo dál,“ doplnil Zaorálek.

Manželka velvyslance podle něj není zcela soukromou osobou. Také ona reprezentuje Česko a je v podstatě součástí diplomatického sboru, protože velvyslanec na ni pobírá příspěvek k platu, uvedl ministr. „My musíme dbát na to, jak se chovají ti, kteří reprezentují ČR,“ podotkl.

Karel Borůvka
Zdroj: Robert Janás/Ministerstvo zahraničí

Borůvka byl ze Švýcarska stažen do ústředí podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové na dosud neupřesněnou dobu. Z funkce velvyslance ho může odvolat pouze prezident republiky a podle neoficiálních informací LN je tato varianta ve hře.

Podle Borůvky, který byl v minulosti i náměstkem ministra zahraničí, za příspěvky na Twitteru nese odpovědnost a hlásí se k ní především jeho žena. „Jde o osobní práva mé ženy, která není zaměstnankyní ministerstva a je soukromou osobou,“ řekl LN. Poukázal na to, že jemu samému nějaké osobní selhání nadřízení nevyčítali.