Trojnásobek, nebo žaloba, vzkazují soudci poslancům

Praha – Podle viceprezidenta Soudcovská unie Tomáše Novosada platy soudců rozhodně ohroženy jsou. Pokud totiž na počátku příštího roku nebude existovat platná zákonná úprava, podle níž se platy soudců vypočítávají, nebude možné platy ani vyplácet. „Stav, který tu nastal, je závažný a pro soudce neakceptovatelný,“ řekl Novosad. I kdyby ale poslanci nakonec současný návrh schválili, nebude podle viceprezidenta Soudcovské unie problém vyřešen. Soudci totiž rozhodně budou trvat na koeficientu zvýšení platů na výši trojnásobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, a pokud tato varianta nenastane, jsou soudci připraveni znovu podat žalobu k Ústavnímu soudu.

„My už od jara letošního roku víme, že současný způsob výpočtu platů je protiústavní a rozhodně tedy nemůžeme říci, že kdyby ten výpočet pokračoval dále, že by to bylo řešení, nebo že by došlo k narovnání situace,“ uvedl Novosad. Zároveň ale přiznal, že nemají mnoho možných kroků, jak se vzniklé situaci bránit. Soudci tak spíše doufají, že se poslanci na řešení shodnou.

„Budeme se snažit, abychom měli vůbec nějaký plat, ale nepředpokládáme, že nebudeme mít žádné platy. Kroky podnikat nebudeme, neboť tady je nález Ústavního soudu a z toho by měli všichni vycházet,“ uvedl Novosad.

Jediným řešením pro soudce je podle Novosada takzvaný trojnásobek, tedy přijetí koeficientu trojnásobku průměrného platu, nikoli jeho 2,75násobku tak,  jak je uvedeno v současném návrhu. Novosad také připustil, že pokud schválený koeficient nebude odpovídat jejich představám, jsou soudci připraveni znovu podat žalobu k Ústavnímu soudu. Řešení celého problému by pak bylo v nedohlednu.

Sněmovna dnes zamítla novelu zákona o platech ústavních činitelů, kterou si mohla zvýšit měsíční příjmy o tisíce korun. Zamítnutí ale také zároveň znamená, že platy soudců a státních zástupců jsou od ledna v ohrožení. Vláda se ještě tento týden mimořádně sejde a do Poslanecké sněmovny pošle předlohu, která by měla výpočet platů od 1. ledna 2013 umožnit. Sněmovna by materiál měla projednat ve stavu legislativní nouze. Nynější úpravu, podle které se soudcovské platy vypočítávají, totiž zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud.

Vydáno pod