Prudké bouřky znovu udeřily, někde i s krupobitím

Praha - Do Česka se znovu blíží bouřky, nejsilněji mají udeřit večer a v noci. Podle varování meteorologů bude vítr dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině a místy můžou padat kroupy. Lidé by si měli dát pozor i na přívalové deště, na některých místech má napršet až 50 litrů na metr čtvereční. Nejvíce by mohlo do pátečního poledne napršet na Vysočině a v severovýchodní polovině země. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes v 15:00 vydal výstražnou informaci, v níž zvýšil stupeň očekávaného nebezpečí bouřek z "vysokého" na "extrémní".

Bouřky se dnes objevily již dopoledne na Šumavě, od západu a jihu se dále zatahuje a v 16:30 začalo pršet i v Praze. Od dnešních 15:00 do pátečních 08:00 výstraha na bouřky platí pro kraje Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký, Ústecký, Vysočina a Jihomoravský. Od dnešních 20:00 do pátečních 15:00 výstraha platí pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Meteorologové upozorňují, že přívalové srážky mohou způsobit prudké krátkodobé rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů i komunikací. Pro omezení škod, které by mohl způsobit vítr, je třeba zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci či ukotvit stavební jeřáby.

V pátek se ochladí, víkend však bude příjemný

Zítra pak nastane prudké ochlazení, teploty by měly být asi o deset stupňů nižší. Na většině území se budou pohybovat mezi 19 až 23 stupni. Obloha bude zatažená s občasným deštěm, na severovýchodě budou ještě doznívat bouřky. Odpoledne se pak bude od jihozápadu postupně vyjasňovat.

O víkendu nás čeká poměrně příjemné počasí, v sobotu má být polojasno až oblačno a teploty mezi 22 až 26 stupni. V neděli má být ještě o tři stupně tepleji. Večer se ale bude od západu zatahovat a můžou přijít i dešťové přeháňky a bouřky.