Matka dvakrát vzala na dítě vařečku, NS se jí zastal, nešlo o týrání

Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad ženou, která dvakrát potrestala syna vařečkou. Soud naznal, že nešlo o týrání, neboť matka se jinak o problematického hocha starala dobře. Vařečku na něj vzala pouze dvakrát. Pražské soudy ženě původně uložily roční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Obvodní soud pro Prahu 4 se tak bude muset případem zabývat znovu.

Z usnesení:

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že oba soudy nižších stupňů zveličily jednání dosud zcela bezúhonné obviněné, vytrhly jej z kontextu a nepřihlédly ke skutečnostem svědčícím v její prospěch,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Janem Bláhou.

Nejvyšší soud rozhodl už na podzim, nyní usnesení zpřístupnil na internetu.

„Dovolatelku není možné kriminalizovat za to, že ve dvou prokázaných případech při výchově svého syna selhala, náročnost při jeho obtížné výchově (na niž byla převážně sama) nezvládla a nepřiměřeně jej potrestala,“ uvedli soudci.

Týrání svěřené osoby soud neprokázal…

Trestný čin týrání svěřené osoby spočívá v bezcitném a hrubém jednání trvalejšího charakteru, které se podle Nejvyššího soudu v případě ženy z Prahy neprokázalo. Se synem navštěvovala lékaře i psychology, komunikovala se školou a hledala odborníka, který by jí pomohl výchovu zvládnout. Potíže s chlapcem spočívaly podle učitelek například v nesoustředěnosti a motorickém neklidu. Matka se starala také o nemocnou dceru, otec jí s výchovou příliš nepomáhal.  

Nejvyšší soud připomněl, že matka nebyla pasivní, snažila se výchovné problémy řešit, ovšem stát zasáhl až v okamžiku, kdy byla se silami v koncích a potrestala svého syna výpraskem. Úřady rozhodly o odebrání dětí, matka skončila před soudem. Podle Nejvyššího soudu úředníci řešili podezření z týrání nejkrajnějšími prostředky, ačkoliv podle zákona mohli nejprve spolupracovat s rodinou, poskytnout jí odborné zázemí a pomoc. 

Podle původního rozsudku matka potrestala hocha dvakrát v dubnu 2011 vařečkou. Způsobila mu podlitiny na hýždích. Třídní učitelka, dětská lékařka i družinářka vypovídaly ve prospěch matky, přesto ji Obvodní soud pro Prahu 4 potrestal podmínkou.

Rozhovor s Jaroslavem Šturmou a Alexandrou Fraňkovou (zdroj: ČT24)

Podle dětského psychologa Jaroslava Šturmy je u hůře zvladatelných dětí jednou z podmínek, aby se na výchově rovným dílem podíleli oba rodiče. „Při výchově dětí, řekněme nestandardních, je důležité, aby byla rodina funkční, pokud možno úplná, a aby spolupracovali na výchově otec a matka,“ podotknul psycholog s odkazem na to, že otec se v tomto případě o syna příliš nestaral. „Zejména u chlapců je úloha otce nezastupitelná. U nás se stalo zvykem, že výchova mladších dětí je úlohou matek.“