Smlouvu s pojišťovnou už dohodlo 133 ze 158 akutních nemocnic

Praha - Smlouvu se zdravotními pojišťovnami platnou od ledna 2013 už si dohodlo 133 ze 158 nemocnic akutní péče. Se všemi zařízeními následné péče a LDN budou uzavřeny smlouvy na pět let. U akutních nemocnic není ale vyznačena délka smluvní doby ani rozsah péče. Pojišťovny očekávají, že s 15 až 20 procenty nemocnic se dohoda do konce roku nepodaří. Dají jim proto smlouvu na překlenovací dobu půl až jednoho roku a jednání budou pokračovat. Zhruba pět akutních nemocnic smlouvu už zřejmě nedostane.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřího Roda postupují pojišťovny při vyjednávání smluv jednotně, seznam je společný pro VZP i šest zaměstnaneckých pojišťoven. V plánu je zrušit 6 000 akutních lůžek. Zdravotní péči to prý neohrozí, od roku 2010 bylo zrušeno 4 200 akutních lůžek, aniž by prý nastaly problémy s poskytováním péče.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček uvedl, že i když některé nemocnice hrozí, že kvalitní péče po 1. lednu zajištěna nebude, většina z nich dostane včas k podpisu pětiletou smlouvu. Některé budou ke smlouvě mít dodatky o restrukturalizaci konkrétních oddělení.

Některé nemocnice sníží v příštím roce počty akutních lůžek tím, že uzavřou nevyužitá oddělení. Jiné se změní na zařízení následné lůžkové péče se zachováním ambulantní péče pro občany. Rušení lůžek ale provází vlna kritiky. Vedle menších nemocnic vadí také pacientským a odborovým organizacím. Na rizika upozornil think-tank eStat.cz, v němž působí bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Podle Julínka má rušení nemocničních lůžek bezvýznamný finanční efekt. Přináší naopak riziko neadekvátní struktury nabídky služeb z hlediska dostupnosti zdravotních služeb. Nemocnice podle něj nemají zájem o transformaci, pokud se úhrady nezmění tak, aby to pro ně bylo výhodné. Zároveň musejí být objektivně zjištěny potřeby ošetřovatelské péče. „Zdravotní pojišťovny nabízejí jen zrušení, nikoli pozitivní změnu smluvních a cenových ujednání ve prospěch svých pojištěnců,“ prohlásil.

Vydáno pod