Policie obvinila osm lidí z krácení daně v hodnotě přes miliardu

Praha - Policie obvinila ve čtvrtek osm lidí z krácení daně z přidané hodnoty při dovozu pohonných hmot z Německa a Rakouska. Škoda způsobená státu dosahuje asi 1,25 miliardy korun. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje jde o jeden z největších odhalených případů krácení daní v historii české policie. Při operaci byla nasazena stovka policistů.

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality objevili podle Ibeheje sofistikovanou strukturu vzájemně spolupracujících lidí, kteří se zabývali dovozem benzinu a motorové nafty z Německa a Rakouska. Policisté zadrželi 11 osob, z toho osm obvinili z trestného činu zkrácení daně a legalizace výnosu z trestné činnosti. Obvinění podle policie založili obchodní společnosti na takzvané bílé koně, jejichž prostřednictvím od léta 2010 do jara 2012 nakupovali pohonné hmoty bez DPH. Později je prodávali koncovým odběratelům již s DPH.

Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili šest luxusních osobních automobilů, mimo jiné ferrari, směnky v hodnotě několika milionů korun, finanční hotovost asi 3,5 milionu korun a na bankovních účtech dalších 12 milionů. Zajištěný majetek zahrnuje také tři nemovitosti a další cenné zboží.

Policie obvinila osm lidí z krácení daně v hodnotě přes miliardu (zdroj: ČT24)

Přinejmenším u části obviněných podá policie podnět k návrhu na vzetí do vazby. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
Na případu s kriminalisty spolupracoval Finančně analytický útvar ministerstva financí a tým české daňové správy, který se specializuje na odhalování daňových úniků. Správci daně mapovali činnost podezřelých společností od roku 2011. O spolupráci byly požádány také zahraniční daňové správy.