Tažení proti pirátům silnic - policie vybírá rychlá auta

Praha - Pokud chtějí policisté na dálnicích stíhat neukázněné ridiče, musí mít auta, která by jim stačila. Policie proto vypsala výběrové řízení na 16 rychlých aut se silnými motory, která budou určena pro dálnice a rychlostní komunikace. Policie za ně chce zaplatit 17,5 milionu bez DPH, cena má zahrnovat i příslušenství.

Nová rychlá auta mají jezdit na benzin a jejich motory mají mít obsah minimálně dva litry. Podle mluvčího policejního prezidia Milana Vokuše by tyto vozy měly jezdit minimálně 250 kilometrů v hodině a z nuly na 100 kilometrů by měly zrychlit do sedmi sekund. Všechna auta mají být v civilním provedení, na dálnicích proto nebudou tak nápadná.

Podle dřívějších informací má jedno auto vyjít zhruba na 800 tisíc, další peníze policie připlatí za speciální vybavení. Všechny vozy mají mít například měřiče rychlosti. Objednávka počítá i se zaškolením 200 policistů. Případní zájemci o zakázku mohou podávat nabídky do 14. srpna.

Nové vozy doplní starší Mondea 

Auta doplní starších 18 vozů Ford Mondeo, které policie nakoupila v roce 2004 za 12,5 milionu korun. Vozy s třílitrovým šestiválcem jsou podle výrobce schopny vyvinout rychlost až 250 kilometrů za hodinu, na rozdíl od nových aut jsou ale v policejních barvách.

Policie ale obměňuje celý vozový park, už dříve vyhrála tendr na „obyčejné“ vozy Škoda Auto, která podle smlouvy dodá 2 800 vozidel, na dalších 700 má pak policie opci. První vozy z této zakázky má policie převzít 15. listopadu, kdy dostane 500 octavií v nových policejních barvách. Letos by měla společnost dodat celkem 1 300 vozů v policejní verzi a 100 civilních aut. Škoda se prý chce zúčastnit i tendru na rychlé vozy.  

Policejní park doplní i rychlé motorky

Na silnicích by se rovněž měly objevit nové motocykly, výběrové řízení vypsali policisté před několika dny. Celkem chtějí koupit 70 strojů vybavených měřiči rychlosti - 51 kusů má být o objemu válců minimálně 600 centimetrů krychlových, dalších 19 motocyklů má mít minimální obsah motoru 1100 centimetrů krychlových. Dodavatel by měl také zaškolit 140 policistů v bezpečné jízdě a používání přístrojů. Policie chce za motocykly zaplatit přibližně 41 milionů korun bez DPH.

Všechny stroje mají být podle Vokuše v nových policejních barvách a musí být schopné dosáhnout rychlosti minimálně 180 kilometrů v hodině. Mají jezdit především po dálnicích a rychlostních komunikacích, slabší stroje by měly vypomáhat i jinde. Nabídky bude policie přijímat do 11. srpna. Nové motocykly tak doplní 40 silných strojů značky Honda, které policie zakoupila loni.

  • Vzhled nového policejního auta autor: Policie ČR, zdroj: www.mvcr.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/151/15059.jpg
  • Policie ČR autor: Policie ČR, zdroj: www.mvcr.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/194/19340.jpg