Před vraždou na Smíchově policie chybovala, rozhodl soud

Soud potrestal trestním příkazem dva policisty, kteří zasahovali proti ženě, jež chtěla zabíjet v kavárně na pražském Újezdě. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů incident dostatečně nevyšetřili a lékaře na psychiatrii v Bohnicích, kam ženu odvezli, o útoku neinformovali. Žena o dva týdny později vraždila v obchodním centru na Smíchově.

Soud rozhodl necelý měsíc poté, co GIBS navrhla obžalovat dvojici policistů, že jsou vinni, výši trestu však zatím nesdělil. Sama Michelle Sudků, která vraždila na Smíchově a předtím napadla ženu v kavárně na Újezdě, již dostala třicetiletý trest.

Oba policisté mohou proti rozhodnutí podat odpor, v tom případě by soudkyně musela nařídit hlavní líčení.

V případě zasahujících policistů přistoupil soud na argumenty inspekce, podle které policisté nesdělili lékařům v Bohnicích po prvním útoku některé zásadní okolnosti případu. Léčení ženy nenařídil soud, o propuštění tedy také nerozhodoval soud, ale sami lékaři. Jejich postup zkoumala expertní komise, ale podle jejích závěrů lékaři nepochybili. Státní zástupci ovšem situaci v léčebně stále prošetřují pro podezření z nepřekažení trestného činu.

Na Smíchov jela Sudků s úmyslem zabíjet, podle vyšetřovatelů na sebe chtěla upozornit lékaře a zajistit si činem další pobyt v léčebně.