Čeká nás mrazivý víkend - až minus 17 a na horách lyžovačka

Praha – Republiku o víkendu zasáhnou silné mrazy. Místy bude až minus 17 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi nízkými teplotami. Podle meteorologů může mráz způsobit zdravotní problémy seniorům, dětem a nemocným lidem. Řidiči si musejí dát pozor na sněhové jazyky a náledí. Výstraha ČHMÚ platí od dnešních 19:00 do nedělních 10:00 pro téměř celou Moravu a část Čech, zejména na východě.

  • Silné mrazy podle meteorologů zasáhnou Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a také Vysočinu a okres Brno-venkov v Jihomoravském kraji. 

Noční teploty se budou v noci na sobotu a v noci na neděli pohybovat mezi minus osmi a minus 13 stupni, a i v nižších polohách mohou klesnout až na minus 12 stupňů. V místech se sněhovou pokrývkou dokonce může teplota ojediněle sestoupit až na minus 17 stupňů. Nejvyšší denní teploty dosáhnou jen minus šesti až dvou stupňů Celsia. Až v noci na pondělí se mrazy zmírní. „Na horách se ale začnou místy tvořit sněhové jazyky. Večer a v noci na úterý se potom místy vytvoří také náledí,“ upozornili meteorologové. 

Uklidí chodník pojišťovna?

Náledí je nebezpečné pro řidiče, chodce, ale obzvlášť pro majitele chodníků. Lidé, kteří se zraní na obecním chodníku, často žalují radnice, které se potom proti žalobám pojišťují a nařízené odškodné tak platí pojišťovny. Příčinu problémů však pojišťovna neodstraní – to musí městské služby. Například pardubické technické služby ale tvrdí, že nemohou reagovat na počasí ihned. Zajistit okamžité odklízení sněhu by prý stálo miliony, zato pojistka proti úrazům je pro město levnější. 

Doporučení:

Teplé oblečení v několika vrstvách, rukavice a čepice. Dětem, starším lidem a nemocným radí, aby venku pobývali co nejméně. „Proti prochladnutí pomáhá tělesný pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy, a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla,“ upozornili meteorologové. 

  • Na Černé hoře začala lyžařská sezona autor: David Taneček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4202/420173.jpg
  • Na Černé hoře začala lyžařská sezona autor: David Taneček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4202/420174.jpg
  • Na Černé hoře začala lyžařská sezona autor: David Taneček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4202/420171.jpg
  • Na Černé hoře začala lyžařská sezona autor: David Taneček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4202/420172.jpg

Lyžařská sezona začíná… 

Již včera se rozjely první vleky v Krkonoších a dnes například v Jeseníkách. O víkendu se otevřou sjezdovky v Říčkách, na Fajtově kopci na Vysočině, na Šumavě, Ještědu nebo v Krušných Horách. Tam, kde chybí přírodní sněhová pokrývka, finišují s umělým zasněžováním. 

Nejlepší podmínky jsou na začátku sezony na Šumavě a v Krušných horách. Intenzivní sněžení v posledních dnech tam sice trápilo řidiče, na sjezdovky ale přineslo i vrstvu asi půl metru přírodního sněhu. Už od včera se tak lyžuje třeba na šumavské Kvildě. O víkendu odstartuje sezona i ve Špindlerově Mlýně, na šumavském Špičáku, na Ještědu a dalších místech. Řada areálů taky nabízí slevy. O něco míň sněhu je pak na moravských horách. I tam ale pracují na zasněžování. 

Hned zkraje sezony horská služba připomíná taky dodržování pravidel bezpečnosti, hlavně na sjezdovkách. Především varuje před ježděním pod vlivem alkoholu. Za bezohledné a nebezpečné chování mohou být výtržníci i vykázáni provozovatelem areálu.

Kdo bude chtít lyžovat na přelomu roku, měl by se rychle poohlédnout po ubytování. Horští hoteliéři sice teprve zahajují zimní sezonu, ale už upínají zrak k jejímu prvnímu vrcholu. Upozorňují, že místa na Silvestra ještě jsou, ale rychle ubývají.

Vydáno pod