Česko vyzvalo Rusko a Bělorusko k propuštění demonstrantů

České ministerstvo zahraničí vyzvalo ruské a běloruské úřady k propuštění lidí, kteří byli zadrženi při víkendových demonstracích v těchto zemích. Běloruská policie v sobotu zadržela přes 400 protestujících proti hospodářské a sociální politice režimu. Při nedělních protestech proti korupci vládních úředníků v Moskvě bylo zadrženo na sto demonstrantů včetně opozičního vůdce Alexeje Navalného.

„Pozorně sledujeme současný vývoj v Bělorusku a Rusku. Vyzýváme příslušné úřady, aby propustily všechny zadržované občany a respektovaly základní práva a svobody,“ uvedla česká diplomacie na Twitteru.

Běloruská policie v sobotu zablokovala pochod stovek demonstrantů, kteří v centru Minsku protestovali proti hospodářské a sociální politice režimu. Už před zahájením pochodu policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. V Brestu na jihozápadě země pak byl zatčen jeden z hlavních opozičních vůdců Uladzimir Njakljajev.

V neděli proti zatýkání v Bělorusku protestovaly Evropská unie a Spojené státy. Rozsáhlé zatýkání demonstrantů, obránců lidských práv a novinářů podle nich odporuje základním demokratickým zásadám i mezinárodním závazkům Běloruska.

Zásahem policie ale skončila i demonstrace v Moskvě. Protesty se konaly v 80 městech a byly součástí koordinované vlny demonstrací, největší od přelomu let 2011–2012, ke které vyzval nedávno Navalnyj. Důvodem bylo zveřejnění videa obviňujícího premiéra Dmitrije Medvěděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu.

Podle ruského ministerstva vnitra se zapojilo do nedělního protestního pochodu 8000 lidí, novináři nestátních médií ale odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc.