Železničáři bojují o děti

Praha – Dálkoví železniční dopravci už nějaký čas bojují o cestující rychlostí, cenou i pohodlím svých vagonů, ale teď se pokoušejí získat srdce nejmladších zákazníků. Leo Express jim půjčuje stolní hry a tablety, České dráhy se mu pokoušejí sekundovat, v budoucnu slibují i kino v dětských oddílech.

Leo Express, jehož první dva páry spojů Praha–Ostrava vyjely na koleje v polovině listopadu, se na děti zaměřil jako první z českých firem, které bojují v dálkové železniční dopravě. Mezi služby, které jsou k dispozici v jeho vlacích, zařadil tzv. kouzelný dětský kufřík, větším dětem potom půjčuje také stolní hry. Koho nebaví živí protivníci, mohou si potom na palubním intranetu pustit počítačovou hru.

Mezi tradiční služby Českých drah sice patří vyhrazená kupé pro matky s malými dětmi – ta se však neliší od jiných oddílů ve vlaku a děti si mohou hrát jenom s tím, co si přinesou z domova. Výjimkou jsou pouze některá nádraží. „Na hlavních nádražích v Olomouci a Ostravě jsou zvláštní čekárny ČD Lounge pro cestující s dětmi, které jsou vybaveny dětskými koutky,“ poukázal Petr Vondráček z vedení Českých drah. Na zábavu pro cestující děti se inspirace již dlouho nabízí za hranicemi – v rakouských či švýcarských vlacích se v dětských oddílech promítají pohádky, k dispozici jsou i hřiště se skluzavkou a plastovými míčky. ČD se ale rozhodly zpestřit dětem cestu až tváří v tvář přímé konkurenci. Nejprve v Pendolinu vyhradí tzv. rodinné zóny, poté v těchto vlacích a také v modernizovaných vozech s oddíly pro rodiče s dětmi budou nabízet dětem stolní hru. „Na vyhrazených místech a v modernizovaných vozech pro cestující s dětmi do 10 let vznikají 'rodinné zóny' s novou stolní hrou Elfíkova cesta,“ přiblížil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Po vzoru Leo Expressu bude také průvodčí ČD půjčovat dětem hrací figurky a kostky.       

Podstatně zajímavější však může být cestování s ČD pro děti po roce 2014, kdy dráhy nasadí nové soupravy Viaggio Comfort (tzv. Railjet). Ve vlaku, který byl původně konstruován pro Rakouské spolkové dráhy, by se podle mluvčího Šťáhlavského měly objevit i oddíly s dětským kinem známé právě z rakouských vlaků.

Vydáno pod