Poslanci rozhodnou o zákazu kožešinových farem. Někteří způsob usmrcování nikdy neviděli

Politici viděli, jak se zabíjejí zvířata pro kožešinu. Neskrývali překvapení (zdroj: ČT24)

Celkem 70 procent Čechů je podle posledního průzkumu pro zrušení kožešinových farem. Osm evropských zemí už k tomu přistoupilo - například Velká Británie, Nizozemsko nebo Rakousko. U nás je registrovaných celkem 9 chovů s 20 tisíci norky a liškami. Ze dvou z nich se díky organizaci OBRAZ - Obránci zvířat a neznámému anonymu dostaly na veřejnost záběry, na kterých jsou zvířata usmrcována. Redaktorka pořadu 168 hodin je ukázala politikům, kteří jsou proti zrušení těchto farem, a někteří z nich neskrývali překvapení. Rozhodovat o tom začnou 4. dubna. Upozorňujeme, že reportáž obsahuje drastické záběry.

K usmrcování zvířat na kožešinových farmách se nejčastěji používá elektrický proud nebo zplynování tak, aby nedošlo k poškození kožichu. Ze záběrů sdružení OBRAZ - Obránci zvířat pořízených v listopadu 2016 na farmě v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku je ale patrné, že zabíjená zvířata krom všeho trpí i kvůli neprofesionalitě farmářů.

Liška je na záběru nejprve pověšena za ocas. Následující minutu, kdy zvíře bojuje zavěšené hlavou dolů, si farmář teprve chystá náčiní. Následně se několikrát neúspěšně pokouší lišce vsunout jednu dlouhou tyč s elektrodami do konečníku, druhou do tlamy. Boj lišky o život trvá další minutu, kdy se muž opakovaně snaží propojit dvě vodivé tyče skrze její tělo.

Autentičnost záběrů potvrdil i sám muž z videa, který je synem majitelů farmy. Na zbytečně dlouhé utrpení zvířete reagoval takto: „Tak má být pověšená za ten ocas a není nikde napsaný, jak dlouho tam má viset,“ dodal farmář z Bruzovic na Frýdecko-Místecku Petr Vaněk.

Petr Vaněk, syn majitelů kožešinové farmy
Zdroj: ČT24

Zakázat tyto farmy v Česku chce novela navržená asi padesátkou poslanců. Do druhého čtení prošla jen o šest hlasů. „Považuji to za určitě přežitek i v době, kdy s možná menší ekologickou stopou vyrábíme kožešiny umělé, které jsou v zásadě k nerozeznání od těch pravých,“ říká předkladatel novely, poslanec Robin Böhnisch (ČSSD).

Video s liškou jsme pustili těm poslancům, kteří hlasovali proti návrhu, tedy proti zákazu farem. „Musím se přiznat, toto jsem nikdy neviděla a toto bych nikdy nedovolila,“ zněla první reakce poslankyně Olgy Havlové (Úsvit-NK). „Nemůžeme být papežštější než papež a zakázat mu to, pokud tady ještě je odbyt na to a pokud bude poptávka, tak je potřeba těm lidem to umožnit,“ uvedla krátce předtím.

„Silný argument, proč to úplně zakázat, by to pro mě byl v momentě, kdybychom nemuseli řešit ty úplně okolní aspekty ekonomické těch stávajících farem, které opravdu mají nějakým způsobem nastavenou legislativu, oni podle ní začali podnikat,“ uvedla k zákazu kožešinových farem poslankyně Marie Pěnčíková (KSČM). „Ano, to je způsob zabíjení, který samozřejmě já neschvaluju,“ reagovala vzápětí na video s usmrcením lišky elektrickým proudem.

Obživa vs. móda

„Nějak elektricky to dělá?“ zněla první otázka poslance Jana Zahradníka (ODS) poté, co viděl tytéž videozáběry. „Dělají to průmyslově na nějakých jatkách, dělali to v jednotlivých třeba i domácnostech, dělali to řezníci na dvorech,“ dodává Zahradník.

Je ale na místě takto srovnávat zabíjení zvířete jen pro jeho kožich s těmi pro maso? „Zabíjet zvířata jenom kvůli ozdobě - a samozřejmě toto je zabíjení kvůli ozdobám, protože to maso je jinak v zásadě nezpracovatelné, používá se maximálně k hnojení - je opravdu v 21. století nemyslitelná záležitost,“ myslí si předkladatel novely Robin Böhnisch (ČSSD).

Další záběry byly pořízeny před rokem a čtvrt na rodinné farmě s norky ve Vítějevsi na Pardubicku. Zvířata jsou zde usmrcována za pomoci výfukových plynů z traktoru. Traktor dokonce řídí i dítě. I tato rodina autentičnost záběrů potvrdila.

Usmrcování norků na kožešinové farmě
Zdroj: ČT24/OBRAZ - Obránci zvířat
Ta neúcta ke zvířeti pramení ze samotné podstaty těch kožešinových farem, kdy to zvíře, jeho život, cítění, umírání je vnímáno jako pouhý nástroj k uspokojení nějaké módní potřeby.
Marek Voršilka
předseda neziskové organizace OBRAZ - Obránci zvířat

Nabídka vs. poptávka

Podnikání jako každé jiné? Co je legální, už nemusí být etické, argumentují odpůrci farem. „Dneska už ale také nehážeme živé tučňáky do kotle a nezískáváme z nich olej, dneska už není úplně legitimní a legální získávat kožešinu z karakulských ovcí tím, že bychom vyvolávali umělé porody a stahovali mláďata z kůží,“ tvrdí Böhnisch.

„Kdysi bylo legitimní mít otroky. Západní společnost se osvobozuje od potřeb, které vyžadují věznit a týrat živé bytosti. To platí dokonce v některých případech i o kulinárních zvycích. Některé se opouštějí, protože byly příliš kruté. Tak člověk se vyvíjí, legitimnost se mění a musí se měnit i ta legalita. Podnikat není žádné absolutní právo přece,“ myslí si filosof a sociolog Václav Bělohradský.

Je to začarovaný kruh. Jedni říkají – kdyby nebyla poptávka, tak to nenabízíme. Druzí – kdyby nebyla nabídka, tak to nekupujeme. „Pokud existuje a bude existovat ten luxus a ti bohatí lidé, kteří trpí na ty pravé kožichy, tak by to měli přestat kupovat. A pak my jako tvůrci nemáme jinou možnost než to přestat vyrábět,“ oponuje módní návrhář Osmany Laffita.

Módní návrhář Osmany Laffita
Zdroj: ČT24

„Co je to poptávka? No tak ona je poptávka po dětské pornografii. Naopak v Itálii nebo ve Francii návrháři pracují s umělými kožešinami a žádný tlak nevyvíjejí. Ba naopak jsou vlastně také proti tomu většinou,“ říká Bělohradský.

Farmám hrozí minimálně pokuta

Video s liškou i s plynováním norků ukázala Česká televize Státní veterinární správě. Farmáři se podle ní nesnažili zmírnit utrpení zabíjených zvířat, a oběma farmám tak nyní hrozí až půlmilionová sankce.

„K vložení dalšího zvířete může dojít až poté, co to předchozí zvíře je buď mrtvé, nebo omráčeno, respektive v bezvědomí. Což v tomto případě dodrženo nebylo,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. „Nesmí být příliš velká prodleva mezi jednotlivými kroky, což v tomto případě nebylo,“ dodává ke způsobu usmrcení lišky.

Poslanec KDU-ČSL: Já podporuju děti v Africe

Zákon o zákazu kožešinových farem jde v Poslanecké sněmovně do druhého čtení už na nejbližší schůzi 4. dubna 2017 a síly obou táborů se zdají být vyrovnané. Někteří poslanci, co hlasovali proti zákazu farem, zhlédnutí videa zcela odmítli s tím, že už je prý nic nepřesvědčí.

„Nemám problém s jejich dalším pokračováním. Proč jezdíme na koních? Možná, že to přežitek je. Proč kouříme doutníky?“ reagoval poslanec Petr Kudela (KDU-ČSL). „Já podporuju Afriku, aby v Africe neumíraly děti,“ dodal.

O pár dní později vydal prohlášení, že na základě reportáže České televize změnil názor a úplný zákaz chovů kožešinových zvířat podpoří. „Záběry byly natočeny paradoxně v chovech, které jsem před časem navštívil. Byly ovšem zcela v rozporu s tím, co mi během mé návštěvy bylo prezentováno. Záběry na videu považuji za neomluvitelné týrání,“ uvedl Kudela.