Konvoj Američanů a Britů projel Českem, přes Náchod zamířil do Polska

Konvoj americké a britské armády opustil v neděli na hraničním přechodu v Náchodě Českou republiku. Konvoj měl sedm částí, poslední skupina vjela do Polska 6 minut po 15. hodině.

Konvoj americké a britské armády čítal celkem 125 vozidel a 550 lidí. Jádro konvoje tvořili američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí byla i padesátka Britů a také Rumuni. Spojenečtí vojáci s sebou vezli desítky obrněnců Stryker, pancéřované i nepancéřované vozy Hummer nebo britské Šakaly. 

Jednotlivé části konvoje projížděly Českem od sobotu v půlhodinových až hodinových rozestupech.

Události: Ukazujeme schopnost jednotek NATO pohybovat se po Evropě, řekl důstojník (zdroj: ČT24)

„Projela tudy britská vozidla Kojot  a Šakal, ty jsme viděli v Česku vůbec poprvé. Jsou to lehká průzkumná vozidla nasazená v Afghánistánu nebo Iráku. Vezou jen výzbroj a posádku, vojáky nekryje žádný pancíř. To byla velká lahůdka,“ pochvaloval si znalec vojenské techniky Jiří Bednář.

Kromě toho podle něj za vidění stálo i velitelské vozidlo Hummer, které se na předváděcích akcích neobjevuje. Součástí konvoje byly i sanitní a minometné vozy. 

Češi mohli poprvé vidět vozidla Šakal, pochvaluje si expert (zdroj: ČT24)

Američtí a britští vojáci se přesouvají z Německa do Polska k hranici s Běloruskem, kde by měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. Působit budou v polském polygonu Orzysz.

„Chceme ukázat, že síly NATO se dokáží přesunout, kam je to potřeba,“ vysvětlil britský důstojník  Noel Claydon-Swales. Na dohled ruské Kaliningradské oblasti zůstanou tito vojáci půl roku. Další jednotky mezitím dorazily do Estonska.

V příštím roce čeká podobný přesun zřejmě i českou armádu. V rámci aliančního závazku by mohla posílit obranu Litvy a Estonska.

Noc na neděli vojáci strávili v kasárnách ve Staré Boleslavi u Prahy, odkud zamířili po dálnici D10 směrem k dálnici D11 na Hradec Králové. Poté pokračovali na Jaroměř a Náchod, kde Česko opustili.

Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren, kde vojáci nocovali. Například v Jaroměři vojáky pozdravili příznivci Američanů se dvěma historickými vojenskými džípy. V Náchodě a na samotném hraničním přechodu se na konvoj přišly podívat stovky lidí.

„Přijeli jsme se pochlubit tím, v čem jezdíme my. Aby viděli stroje svých praděděčků a dědečků,“ komentoval příjezd historické techniky na setkání s konvojem člen Klubu vojenské historie Milan Vinš.

Cesta konvoje se podle armády obešla bez incidentů a mimořádných situací. „Během přesunu jsme nezaznamenali žádné nestandardní situace,“ řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Přejezd konvoje přes náchodský hraniční přechod také nezpůsobil výraznější zdržení dopravy. Řidiči ostatních vozů čekali jen několik minut, žádné velké kolony se netvořily.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

  • Hraničními přechody u Náchoda, Bohumína a Harrachova vstoupila 29. březen 2015 americká armáda po 70 letech na území České republiky. Její jízda byla symbolem jednoty Severoatlantické aliance a měla demonstrovat podporu zemím, které se cítily ohroženy situací na Ukrajině, jejíž území, poloostrov Krym, obsadilo Rusko. Konvoj uvítaly tisíce příznivců, zájemci si mohli prohlédnout armádní techniku přímo v kasárnách ve Vyškově, Pardubicích a Liberci, kde vojáci nocovali.
  • Ráno se asi 550 příslušníků a 120 strojů nejsilnější armády světa vypravilo do Prahy, kde se uskutečnila i přehlídka historických vozidel americké armády. Dalšího dne se v kasárnách v Ruzyni uskutečnilo setkání s veřejností a koncerty. Někteří američtí vojáci odjeli do Plzně, kde se v rámci připomínky 70. výročí konce druhé světové války poklonili památníku obětí z řad americké armády, kteří zahynuli při osvobozování města.
  • 1. dubna po poledni konvoj opustil území České republiky, aby se po cvičení v Pobaltí vrátil na bavorskou základnu Vilseck vzdálenou asi 70 kilometrů od hranic. Na celé cestě konvoje Českou republikou nechyběli ani kritici s ruskými vlajkami a protiamerickými hesly. Oproti příznivcům vojáků ale byli ve výrazné menšině.
  • V září téhož roku se konvoj americké armády znovu přepravil přes české území, když jel z Německa na cvičení do Maďarska. Trasa přesunu z Rozvadova přes Plzeň, kolem Prahy na Brno, Vyškov a Lanžhot vedla hlavně po dálnicích a rychlostních silnicích. Setkání s veřejností se neuskutečnilo, přesto konvoj vítaly tisíce lidí s vlajkami. Osobně v Praze americké vojáky přivítal generální tajemník NATO. „Obzvlášť pro středoevropské a východoevropské spojence je důležité, aby vídali spojenecké vojáky,“ sdělil americkým vojákům Jens Stoltenberg.
  • Potřetí se američtí vojáci transportovali přes Českou republiku na konci května roku 2016. 420 vojáků a víc než 200 kusů techniky mířilo do Polska a dál na cvičení Saber Strike v Pobaltí. Manévry měly být vzkazem jak obyvatelům Litvy, Lotyšska a Estonska, tak i sousednímu Rusku, že se Severoatlantická aliance hodlá v případě krize podobné té ukrajinské zastat svých členů. Americký konvoj, který do Česka přijel ze základny v bavorském Vilsecku, proto znovu zvolil viditelnější přesun po silnici místo železniční cesty. Mávající zástupy již nečítaly tak vysokých počtů jako v případě předchozích jízd. Vojáci se ukázali pouze v Praze a ve Vyškově, kde na ně jeden z přihlížejících vystrčil nahé pozadí. Případ se dostal k soudu, který muže nejprve potrestal podmíněným trestem, aby jeho čin následně přehodnotil jako přestupek.