Smetana dostal další obžalobu do sbírky

Olomouc – Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Smetana si nyní odpykává trest 100 dnů související s pomalováním předvolebních plakátů politických stran. Aby toho neměl málo, podala na něj žalobkyně z olomouckého státního zastupitelství další obžalobu za vyhýbání se vězení. Znovu tedy jeho kauza míří k olomouckému okresnímu soudu. Tam se má přitom Smetana zodpovídat za stejný trestný čin v polovině ledna příštího roku, kdy už bude na svobodě.

Smetana měl do vězení nastoupit po přerušení trestu kvůli rozhodování o stížnosti pro porušení zákona 8. října. Trest ale nastoupil o osm dní později, 16. října.

Podobně se k nástupu do vězení stavěl i letos na jaře. Tehdy měl nastoupit za mříže koncem března, policii se vydal sám asi po měsíci po odborářské demonstraci v Praze. Soud v tomto případě již rozhodl trestním příkazem, kdy mu uložil podmíněný trest. Strany s tím však nesouhlasily a soudce proto nařídil hlavní jednání.

Státní zástupkyně Kateřina Paulová nevylučuje, že se oba případy budou projednávat současně. „Nemohu předjímat postup okresního soudu, ale předpokládám, že ty věci budou spojeny a projednány ve společném řízení,“ doplnila. Předseda okresního soudu Michal Jelínek se k postupu soudu nedokázal vyjádřit, protože tento případ ještě není nikomu ze soudců přidělen.

Smetana musel do vězení proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu společně s náhradou škody za poničení plakátů před volbami v roce 2010 soudkyně Markéta Langerová uložila. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla.