K9 přepočítá ministerstva, čtyři chce odečíst

Praha – Karolína Peake (LIDEM) nevylučuje možnost, že by do čela ministerstva obrany nastoupila už během příštího týdne. K tématu personálního obsazení kabinetu a situaci ve vládě se v pátek sejdou lídři koalice ve formátu K9. Špičky vládních stran hodlají do aktualizované koaliční smlouvy zanést i plánované změny na ministerstvech. V nové smlouvě mají zástupci vládních stran ukotvit snížení resortů o čtyři. Pro server iDNES.cz to uvedl předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Změny ve vedení resortů by měly být zaneseny v aktualizované verzi koaliční smlouvy. O ní by také měla jednat páteční K9. Koalice chce mít novou verzi smlouvy hotovou do Vánoc. „Nicméně předpokládám, že ty personálie vyřeší pan premiér dřív,“ dodala Peake.

„Budeme to chtít prosadit tak, aby se počet křesel ve vládě snížil k 1. červenci 2014,“ řekl pro iDNES.cz Stanjura. Zaniklo by třeba samostatné ministerstvo kultury. Sloučit se pak mají průmysl a doprava, školství a kultura a zemědělství s životním prostředím. Ze sloučení resortů průmyslu a obchodu s resortem dopravy má vzejít ministerstvo hospodářství, místo ministerstev životního prostředí a zemědělství nové ministerstvo venkova. Kultura zmizí v ministerstvu školství a ministerstvo pro místní rozvoj jednoduše zanikne.

Zbyněk Stanjura
Zdroj: ČT24

Podle Stanjury se ale plánované snížení počtu ministrů, které plánuje koalice změnou kompetenčního zákona, dotkne až stran, které uspějí v dalších parlamentních volbách v roce 2014. „Předpokládáme, že bude normálně jmenován řádný ministr dopravy,“ zdůraznil k současným spekulacím o nástupci Pavla Dobeše (LIDEM) Stanjura.

Peake vede protikorupční agendu, pokud by usedla do křesla po Vondrovi, v boji proti úplatkům by chtěla pokračovat. „Já bych si rozhodně s sebou tu protikorupční agendu vzala,“ uvedla Peake.

TOP 09 chce ale jen ořezat agendu

Návrhy na slučování ministerstev jsou jen názorem ODS, pro TOP 09 je prioritou rušení agend úřadů, nikoliv jejich přejmenování. Prohlásil to předseda poslanců Petr Gazdík. O tom, že by se měla některá ministerstva spojit, podle něj dosud TOP 09 nikdo neinformoval, stejně tak prý koaliční strana nedostala informaci o tom, že by se měla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) stát ministryní obrany.

„Pokud chce někdo sloučit ministerstvo dopravy a průmyslu, tak ano, ale muselo by to být malé efektivní ministerstvo s jasnými, transparentními pravidly pro rozhodování, a ne ten moloch, kterým je ministerstvo průmyslu, a druhý moloch, kterým je ministerstvo dopravy,“ řekl Gazdík. Jen v rovině mediálních spekulací je podle něj zatím i nominace Peake na ministerstvo obrany. „Koaliční partneři nás zatím neinformovali, je to jejich rozhodnutí a jejich odpovědnost,“ řekl Gazdík.