Hrad Lukov a Dačického dům jsou nejlépe opravené Památky roku 2016

Titul Památka roku 2016 za nejlepší opravu získal hrad Lukov na Zlínsku a rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova v Kutné Hoře. Lukov byl ještě před třiceti lety zanedbanou zříceninou. Dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus mu ale vdechli nový život. Zchátralý Dačického dům s gotickými prvky prošel rozsáhlou rekonstrukcí předloni. Soutěž čtvrtým rokem vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Hrad Lukov, který přes 30 let opravují dobrovolníci, uspěl s rekonstrukcí věže Svatojánka. „Rekonstrukce začala od roku 1999, kdy jsme práce dokončili, ale mezitím začaly padat okolní zdi, tak jsme nemohli lidi pustit nahoru. A když jsme opravili zdi, tak jsme zjistili, že nám mezitím zatekla voda do střechy a je potřeba vyměnit celou konstrukci. Povedlo se to v loňském roce,“ řekl předseda Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík.

Lukov byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království. Za třicetileté války byl střediskem Valachů bojujících za osobní a náboženskou svobodu. Po vypálení a poničení švédskými vojsky chátral, na konci 18. století byl definitivně opuštěn a proměnil se ve zdroj levného stavebního materiálu.

Dačického dům chátral přes 20 let. „Byla tam totální rekonstrukce zdiva, oken, podlah, proběhl archeologický průzkum. Dům vevnitř úplně prokouknul, jsou tam moderní architektonické prvky, propojení stavebních prvků od gotiky až po modernu. Vidíte vedle sebe prosklené betonové schodiště a gotický portál,“ popsal starosta Kutné Hory Martin Starý (nez.).

Dům nyní funguje jako vzdělávací a prezentační centrum UNESCO. Rekonstrukce trvala 11 měsíců a stála 70 milionů korun.

Rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova (1555 až 1626) je významný pozdně gotickým jádrem a vrcholně barokní fasádou se zbytky gotických prvků. Podle historických záznamů v něm žil slavný šlechtic a literát čtyři roky po svém narození.

O titul soutežilo 44 objektů

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska založilo soutěž pro větší motivaci majitelů historických objektů k jejich ochraně. O titul může usilovat nejen hrad, zámek, kostel nebo divadlo, ale i vojenský nebo zemědělský brownfield či veřejný prostor. Do soutěže se totiž mohou hlásit i majitelé objektů, které kulturní památkou nejsou. 

obrázek
Zdroj: ČT24

V letošním ročníku soutěže bylo přihlášeno 44 objektů, 25 projektů v takzvané menší kategorii, při které rekonstrukce stojí do dvou milionů korun, a 19 projektů v kategorii velké s hodnotou nad dva miliony korun.

V „menší“ kategorii, kde vyhrál hrad Lukov, byla nominována také Kaple Panny Marie ve Žluticích nebo Kaplička Vědlice. Vítěz této kategorie získal 50 000 korun. Dvojnásobek si odnesla Kutná Hora coby vítěz „velké“ kategorie, nominovány byly i Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech u Úštěka a Stará radnice v Havlíčkově Brodě.

Loni získal cenu zrekonstruovaný komplex českokrumlovských klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století, v kategorii menších rekonstrukcí zvítězil Měšťanský dům ze Slavonic na Jindřichohradecku.