Chovanec: Není důvod v reakci na Londýn posilovat bezpečnostní opatření

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) není nutné po teroristickém útoku v Londýně posilovat bezpečnostní opatření v Česku nebo zvyšovat stupeň ohrožení terorismem. Útok ani jeho pachatel totiž podle ministra nemají žádné vazby na Českou republiku. Ministerstvo zahraničí už předtím potvrdilo, že mezi oběťmi a raněnými nejsou žádní Češi.

„Na základě vyhodnocení informací od partnerů ze Spojeného království se potvrdil předpoklad, že včerejší útok v Londýně ani osoba pachatele nemají žádné vazby na Českou republiku. Bezpečnostní složky ČR budou situaci nadále sledovat, v tuto chvíli však není důvod zvyšovat 1. stupeň ohrožení terorismem ani posilovat přijatá bezpečnostní opatření,“ uvedl Chovanec v prohlášení.

Teroristický čin, při němž zahynuli tři lidé, se odehrál ve středu večer na mostě u britského parlamentu. Útočník najel autem do davu a ubodal hlídkujícího policistu. Policie ho pak zabila. Podle dosavadních informací utrpělo zranění 40 lidí z několika států. Nyní je 29 zraněných v nemocnici, sedm z nich v kritickém stavu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Češi ale mezi zraněnými ani oběťmi nejsou, potvrdilo ministerstvo zahraničí. „Mezi oběťmi ani zraněnými po včerejším útoku v Londýně nejsou čeští občané,“ uvedla mluvčí Irena Valentová. Česká diplomacie krátce po útoku vyzvala Čechy, kteří se pohybují v Londýně, aby se zaregistrovali do systému DROZD. Velvyslanectví v Londýně také otevřelo nouzovou linku.

Aktuální informace o útočníkovi zveřejnila ve čtvrtek britská premiérka Theresa Mayová. Útočník se podle ní narodil ve Spojeném království. Jeho identitu zatím policie nechce zveřejnit s ohledem na vyšetřování incidentu. Dříve byl prý kvůli „násilnému radikalismu“ v hledáčku tajných služeb, v současné době ho však úřady nepovažovaly za hrozbu.

Zeman kondoloval britské královně

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s londýnským útokem kondoloval britské královně Alžbětě II. a vyjádřil soustrast i rodinám obětí. „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku nedaleko britského parlamentu v centru Londýna, který si dosud vyžádal čtyři lidské životy a zanechal za sebou desítky zraněných,“ napsal prezident královně. „Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ dodal v krátkém telegramu.

K útoku se už ve středu vyjádřili i další čeští politici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru uvedl, že nás teroristé nezastraší. Česko podle něj cítí s blízkými obětí a stojí při Británii. Soustrast rodinám obětí teroristického útoku vyjádřil také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).