Faltýnek: Střet zájmů nenastal, dozorčí rada o dotacích nerozhoduje

Faltýnek versus Bendl. Byl místopředseda ANO ve střetu zájmů? (zdroj: ČT24)

Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v Událostech, komentářích odmítl, že by u něj došlo ke střetu zájmů, když zasedal souběžně ve vedení Agrofertu a dozorčí radě státního zemědělského fondu, který rozhoduje o rozdělování evropských dotací. Kvůli střetu zájmů chce Česko penalizovat Evropská komise, Faltýnek ale tvrdí, že na rozdělování peněz neměl vliv.

Uprostřed sporu stojí Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhoduje o rozdělování dotací českým zemědělcům včetně holdingu Agrofert. Faltýnek, jenž byl členem představenstva Babišova agrárního gigantu, zasedal v dozorčí radě zemědělského fondu do loňského června, a podle komise zde tak došlo ke střetu zájmů.

Totéž komise vytýká i šéfovi dozorčí rady Ladislavu Velebnému (ČSSD) a členovi rady Petru Kudelovi (KDU-ČSL) a na základě bruselské prověrky navrhuje sankci ve výši osmi set tisíc euro, čili dvaadvaceti milionů korun. Faltýnek to ale považuje za nesmysl.

„Z hlediska zákona tam konflikt zájmů není,“ prohlásil ve vysílání ČT24. „Zákon říká jasně, že dozorčí rada plní pouze funkci veřejného a všeobecného dohledu, není nadřízená řediteli platební agentury a vůbec nemá vliv na přidělování dotací. Pouze kontroluje rozpočet fondu a schvaluje jeho účetní závěrku – čili jak ten fond hospodaří. Členové dozorčí rady nemají nic společného s žádostí, schvalováním a přidělováním dotací.“

Bývalý ministr zemědělství a poslanec za ODS Petr Bendl ovšem namítl, že za takových okolností by dozorčí rada vůbec nemusela existovat, a upozornil na to, že kontroluje činnost celého fondu a tím pádem i jeho politiku. Orgány zemědělské kasy totiž nevydávají zemědělcům jen nárokové dotace, ale s financemi pro česká pole i hospodaří a udělují dotace na konkrétní programy.

Faltýnek připustil, že souběh funkcí nepůsobil dobře

Faltýnek ale trvá na tom, že rada do konkrétního rozdělování peněz vstoupit nemůže, protože není nadřízená řediteli. Zároveň ale připouští, že při pohledu zvnějšku se jeho souběžné angažmá v Agrofertu a fondu mohlo jevit jako problematické.

„Když zastupujete velkého příjemce, může to vypadat tak, že můžete něco ovlivňovat,“ uvedl s tím, že ho loni k odchodu z fondu vedl právě tento obraz – a zároveň potvrdil, že ho do rady v tajné volbě zvolila sněmovna na základě dohody koaličních stran. „Když pan premiér říká, že tam pan Faltýnek neměl být, říká, neměli jsme ho volit,“ řekl v této souvislosti Bendl.

Česko už kvůli navržené pokutě předalo komisi žádost o zahájení smírčího řízení. Zemědělský fond požaduje, aby komise od pokuty upustila, a v opačném případě se chce obrátit na Soudní dvůr EU. „Myslím si, že o ně (o miliony) nepřijde a že Česká republika obhájí svůj názor,“ říká Faltýnek.

Pokud by taková situace nenastala, půjde to podle druhého muže ANO „na vrub českých zemědělců“, protože z Unie pro příště dostanou o 800 tisíc euro méně. „Mělo by to řešit ministerstvo zemědělství, které je za to zodpovědné.